THL tyrmää ehdotuksen koulujen joululoman pidentämisestä korona-aallon hillitsemiseksi: "Kun se suhteutetaan haittoihin, joita lapsille aiheutetaan..."

THL ei pidä koulusulkuja ensisijaisina koronatilanteen hillitsemisessä 2:08
Näin THL:n ylilääkäri Otto Helve ja STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen kommentoivat kouluihin kohdistuvia koronatoimia viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Otto Helven mukaan kouluissa voidaan ennaltaehkäistä  tartuntoja niin monin eri tavoin, ettei etäkoulun tai koulujen sulun tarvitse olla ensimmäinen ratkaisu.

Koronatartuntojen määrän kasvua voitaisiin yrittää hillitä myöhästyttämällä koulujen alkua joulun jälkeen parilla viikolla, ehdotti Helsingin pormestari Juhana Vartiainen Uutisaamussa. Menetetyt kouluviikot voitaisiin korvata vaikkapa kesäkuussa.

STM:n ja THL:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa ehdotus ei saanut innostunutta vastaanottoa. Ylilääkäri Otto Helven mukaan keinojen lainaaminen ulkomailta ei välttämättä ole tehokasta, koska kouluolosuhteet eri maissa ovat niin erilaisia.

Helven mukaan ensimmäisiä analyysejä koulusulkujen tehokkuudesta on jo julkistettu.

– Vaikutus meillä ja muualla näyttää olevan sellainen, että se ei yksiselitteisesti saa aikaan epidemiassa muutosta, etenkään siinä mittakaavassa, kuin niitä sulkuja tehtäessä ajatellaan. Tai etenkään siinä mittakaavassa, kun suhteutetaan se niihin haittoihin, joita lapsille aiheutetaan koulusululla ja siihen liittyvillä kerrannaisvaikutuksilla, Helve perustelee.

Suojaustoimia tehdään jo

Helve huomauttaa, että kouluissa ja päiväkodeissa tehdään jo paljon erilaisia suojaustoimia. Hänen mukaansa kouluja koskeva keskustelu yksinkertaistuu helposti.

– Tässä keskustelussa tulee näkemys siitä, että vaihtoehdot ovat, että ei tehdä mitään tai laitetaan koulut kiinni.

Hän lisää, että lapsia ja kouluja koskevia ohjeistuksia ja koronatoimien kokonaisuutta arvioidaan jatkuvasti.

Tiedotustilaisuudessa asiantuntijat keskittyivät kommentoimaan koulusulkuja ja etäkoulua. Vartiaisen ehdotus koski joululoman venyttämistä. Menetetyt koulupäivät korvattaisiin takaisin kesäkuussa, jolloin epidemiatilanne olisi toivottavasti rauhallisempi.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen pitää joululomaa nykyisessä epidemiatilanteessa tervetulleena.

– Sanoisin, että nyt koulujen ja oppilaitosten joululoma tulee hyvään aikaan. Epidemiatilanne on nyt niin vaikeasti ennustettava omikronvariantin suhteen, että tätäkin tilannetta on hyvä katsoa lähiviikkojen aikana. Lähiviikot ratkaisevat, mihin toimenpiteisiin tammikuussa joudutaan, Puumalainen sanoi.

Katso video: Näin Helsingin pormestari Juhana Vartiainen väläytti koulujen joululomien pidennystä koronatilanteen takia.

Juhana Vartiainen pohtii koulujen joululoman pitkittämistä kahteen viikkoon 0:41

Lue myös:

    Uusimmat