THL: Tuhkarokko ei ole harmiton lastentauti

Käsitys siitä, että tuhkarokko on vain harmiton lasten rokkotauti, elää sitkeästi. Todellisuudessa joka 15. sairastunut saa jonkin komplikaation, sanoo THL:n rokoteturvallisuuslääkäri Ulpu Elonsalo.

– On aivan turhaa antaa lapsen kärsiä tuhkarokkoa. Tuhkarokon sairastaminen ei tee lapsesta terveempää, kuten joissakin filosofioissa luullaan, Elonsalo painottaa.

Tuhkarokon komplikaatioita ovat korvatulehdus, keuhkokuume ja aivotulehdus. Kaksi viimeistä voivat johtaa kuolemaan. Edellä mainittuja harvinaisempi seuraus tuhkarokosta on SSPE, joka on aivoja hitaasti tuhoava ja lopulta kuolemaan johtava tauti.

Tuhkarokko on monissa kehitysmaissa lasten yleisin kuolinsyy. Kuolemia on raportoitu myös kehittyneissä maissa.

Keskustelu tuhkarokon vaarallisuudesta alkoi, kun Ilta-Sanomat kertoi noin viidenkymmenen lapsen altistuneen tuhkarokkotartunnalle Lohjalla. Altistuneet lapset eivät ole saaneet rokotusohjelman mukaista MPR-rokotetta.

Rokotteen vaarallisuudesta elää sitkeitä huhuja

MPR-rokotteen on väitetty lisänneen mm. enkefaliitin, aseptisen aivotulehduksen ja autismin ilmaantuvuutta. Kattava suomalaistutkimus on kuitenkin kumonnut nämä väitteet.

Brittiläisen tutkijan väite MPR-rokotteen yhteydestä autismiin julkaistiin tiedelehti Lancetissa vuonna 1998. Helmikuussa 2010 Lancet poisti julkaisun ja kertoi, että MPR:n ja autismin yhteydestä kertonut tutkija oli väärentänyt tuloksensa, Elonsalo kertoo.

– Kyllä tämä tutkija sai julkaisemallaan artikkelilla vuosikymmeniksi aikaan todella hankalan tilanteen ja mittavia tragedioita, kun tuhkarokkoon sairastuneet lapset saivat hengenvaarallisia komplikaatioita.

Rokotteet ovat oman, tehokkaan toimintansa uhreja

Suomi hävitti MPR-taudit ensimmäisenä maana maailmassa 15 vuodessa. Suomalaisessa rokotusohjelmassa rokotetaan lapset MPR-tauteja vastaan 12-18 kuukauden ja 6 vuoden iässä. 

Se, että tuhkarokkoa ei enää sairasteta, on johtanut rokotteiden merkityksen vähättelyyn.

– Kun tauteja, jälkitauteja ja komplikaatioita ei näy, niin ihmisiltä unohtuu se, miksi rokotetaan, Elonsalo pohtii.

– Ja kun muistikuva näistä taudeista hämärtyy, niin muut asiat voivat nousta päätöksenteossa suuremmaksi.

Rokote ei ole kuitenkaan täysin harmiton

Vanhempien, jotka harkitsevat lastensa rokottamisesta kieltäytymistä, kannattaa tarkkaan verrata rokotteen hyötyjä ja haittoja. MPR-rokote aiheuttaa lieviä tuhkarokon oireita 5-15 prosentille rokotetuista.

Lapsi voi saada myös kouristuskohtauksen, yleensä rokotteen aiheuttaman kuumeen yhteydessä. Myös ohimenevää verihiutaleiden määrän laskua on raportoitu 1 tapaus 30 000 - 40 000 rokotettua kohden.

Rokottamatta jättäminen ei liity Steiner-pedagogiikkaan

Oppilas, jolla tuhkarokko todettiin, käy Sammatin Steiner-koulua. Steiner-pedagogiigalla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sen asian kanssa, rokotetaanko lapset vai ei, muistuttaa Steinerkasvatuksen liiton toiminnanjohtaja Pia Pale.

– Lasten rokottamatta jättäminen on aina vanhempien henkilökohtainen valinta.

Ajatus asioiden yhteydestä voi syntyä siitä, että Steiner-kouluihin hakeutuvat ihmiset, jotka tekevät muillakin elämänalueilla vaihtoehtoisia valintoja keskivertoperheitä enemmän, Pale pohtii.

– Kun valitsee Steiner-koulun, niin sehän on aina valinta, vanhempien tietoinen päätös. Lapset eivät mene sinne automaattisesti, kuten lähikouluun mennään. 

– Joskus nämä vanhemmat ovat tehneet myös valinnan muuttaa kaupungista maalle, syödä kasvisruokaa ja kieltää lastensa rokottamisen.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja