THL-Salmisen ulostulosta ihmetystä – Paavo Arhinmäki: Sanna Marinille yritetään pelata Pekka-pelikorttia jälkikäteen

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ihmettelee sosiaalisessa mediassa THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen tänään julki tulleita kommentteja. Arhinmäki puolustaa samalla pääministeri Sanna Marinia, jonka kanssa oli eri mieltä epäselvyyksien ytimessä olevista kaavailluista koronarajoituksista.

Hallitus ajoi viime kuun lopussa Sanna Marinin johdolla Suomeen liikkumisrajoituksia, joilla haluttiin saada pahaksi äitynyt koronavirustilanne kuriin. Monen mielestä perusoikeuksiin puuttuvat liikkumisrajoitukset olisivat olleet ylimitoitettuja, ja samaan tulokseen oltaisiin päästy täsmätoimilla.

STT kertoi tänään uutisessaan, että Salminen olisi kertonut viime kuun lopussa perustusvaliokunnan kokouksessa, että hallituksen esittämien liikkumisrajoitusten sijaan epidemiaa saataisiin suitsittua riittävästi oleellisimpien tartuntariskien rajoittamisella.

Salminen kertoi STT:lle tarkoittaneensa esimerkiksi yksityistilaisuuksien kokoontumisrajoituksia ja palveluiden sulkemista, eli niin sanotusti pistemäisiä rajoituksia.

Sanna Marin oli muutamaa päivää aiemmin toistanut eduskunnan lähetekeskustelussa aiemminkin sanomansa, että THL on arvioinut liikkumisrajoitusten olevan välttämättömiä epidemian hallitsemiseksi.

Marin on kertonut ajaneensa Suomeen liikkumisrajoituksia, koska THL on pitänyt niitä välttämättöminä.

Asiaa kysyttiin Salmiselta toistuvasti

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kirjoittaa tänään Twitterissä ja Facebookissa kysyneensä toistuvasti hallituksen neuvotteluissa THL:n Salmiselta, eikö pitäisi tehdä pistemäisiä rajoituksia.

– Kerta toisensa jälkeen neuvotteluissa THL ja Salminen sanoivat, että pistemäisille rajoituksille on vaikea tai mahdoton laskea vaikutuksia, eivätkä ne riitä tässä tilanteessa, Arhinmäki kirjoittaa.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi yksimielisesti hallituksen esityksen liikkumisrajoituksista perustuslain vastaisena.

"Kerta toisensa jälkeen neuvotteluissa THL ja Salminen sanoivat, että pistemäisille rajoituksille on vaikea tai mahdoton laskea vaikutuksia, eivätkä ne riitä tässä tilanteessa." 

Paavo Arhinmäki

Tämänpäiväisen uutisen mukaan tarkasti rajatuilla toimenpiteillä olisikin voitu saada vastaavat tulokset aikaan, minkä Salminen vahvistaa STT:lle.

–  Tämä oli juuri se asia, jota koko ajan kysyin ja vaadin. Olin eri mieltä pääministeri Sanna Marinin kanssa liikkumisrajoituksista, mutta kyllä minun nyt pitää puolustaa pääministeriä, Arhinmäki kirjoittaa.

– Minusta tässä yritetään pelata Pekka-pelikorttia pääministerin käteen jälkikäteen.

*Juttua korjattu kello 12.23: Paavo Arhinmäki ei ollut varajäsenenä läsnä perustuslakivaliokunnan asiantuntijakuulemisessa. Hän esitti kysymyksensä Mika Salmiselle hallituksen neuvotteluissa.

5:01
Katso myös: Koronatartuntamäärien laskiessa Suomi varautuu ennemmin poistamaan rajoituksia kuin lisäämään niitä. Katso tiedotustilaisuus viime viikolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja