Thaimaan herkkuja

Thaimaassa hemmotellaan kevyillä aterioilla sekä vatsaa että silmiä. Pöytään tuodaan samanaikaisesti useita ruokalajeja, joista monet on aseteltu todella taidokkaasti. Hedelmien koristeellista leikkaamista voitaneen pitää jopa omana taiteenlajinaan. Uskonto ei Thaimaassa monien muiden valtioiden tapaan kiellä esimerkiksi minkään lihan syöntiä. Tarjolla on myös merenantimia: kalaa, katkarapuja, merirapuja ja simpukoita. Riisiä, nuudeleita ja vihanneksia käytetään paljon. Trooppiset hedelmät ovat luku sinänsä. Vastapoimitut ananakset ja banaanit maistuvat todella erilaisilta kuin pitkien matkojen takaa meille rahdatut. Hedelmäpöydältä löytyy myös mm. mangoa, vesimelonia ja papaijaa.

Ruoka-ainekset suikaloidaan, joten niitä ei yleensä enää tarvitse syödessä pienentää. Tämä on erityisen kätevää siksi, että thaimaalaiset käyttävät aterimina haarukkaa ja lusikkaa. Ruoka asetellaan oikeassa kädessä pidettävään lusikkaan ja viedään sillä suuhun.

Mausteita käytetään thairuoissa melko reippaasti, mutta matkailijoiden suosimissa ravintoloissa ja hotelleissa pyritään tulisuutta vähentämään. Kotikokkien kannattaa myös pysytellä ensin "kohtuuden" rajoissa ja tarvittaessa lisätä mausteita. Currytahnojen ja erilaisten kastikkeiden lisäksi kuuluvat thaikeittiön perusvarustuksiin mm. valkosipuli, chili, inkivääri, korianteri, sitruunaruoho ja kookos.

Kana-kookoskeitto

1 1/4 l kanalientä 3 kanan rintafilettä 1 sipuli hienonnettuna 3 sitruunaruohon vartta 3 palaan leikattuna ja murskattuna 3 limetinlehteä 8 viipaletta tuoretta inkivääriä kuorittuna ja viipaloituna4 dl kookosmaitoa 1 limetin mehu 2 tl ruskeaa sokeria 2 tuoretta punaista chiliä ilman siemeniä hienonnettunamuutama makea basilikanlehti

Kiehauta kanaliemi, johon olet lisännyt kanan rintafileet, sipulin, sitruunaruohon, limetinlehdet ja inkiväärin. Sulje kansi ja hauduta keittoa hiljalleen 40 minuuttia. Siivilöi liemi puhtaaseen kasariin. Lisää joukkoon kookosmaito ja hämmennä, kunnes kookosmaito on sekoittunut hyvin. Kiehauta ja keitä varovasti alhaisella lämmöllä 10 minuuttia.

Poista rintafileistä luut ja nahka ja heitä ne pois. Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää keittoon limettimehu, lihaviipaleet ja ruskea sokeri. Hauduta keittoa hiljalleen 2-3 minuuttia ja koristele lopuksi chilillä ja tuoreilla basilikanlehdillä.

Naudanlihaa osterikastikkeessa

2 rkl osterikastiketta 2 tl maissijauhoa 1/2 tl mustapippuria myllystä 250 g naudan ulkofileetä 2 rkl kasviöljyä 1 valkosipulinkynsi murskattuna 125 g herkkusieniä viipaloituna 6 kevätsipulia vinosti viipaloituna 1 1/4 dl kanalientä tai vettä

Pane osterikastike, maissijauhot ja mustapippuri pieneen laakeaan kulhoon. Sekoita hyvin, kunnes seos on tasaista. Viipaloi naudanliha ohuelti. Lisää lihaviipaleet osterikastikeseokseen ja sekoita, kunnes viipaleet ovat peittyneet tasaisesti kastikkeeseen. Anna lihan maustua vähintään 15 minuuttia.

Kuumenna öljy wokpannussa tai syvässä paistinpannussa. Lisää öljyyn murskattu valkosipuli ja paista se pikaisesti kullankeltaiseksi. Lisää pannuun marinoidut lihaviipaleet ja paista lihaa 3-4 minuuttia, kunnes se on ruskistunut ja puolikypsää.

Lisää joukkoon viipaloidut sienet, kevätsipuli ja kanaliemi. Sekoita hyvin ja hauduta hiljalleen 2 minuuttia. Siirrä ruoka tarjoiluvadille ja tarjoa keitetyn riisin tai nuudeleiden kera.

Paistettuja nuudeleita ja kasviksia

4 rkl kasviöljyä 2 valkosipulinkynttä murskattuna 125 g munanuudeleita (keskikokoisia) 2 tl tummaa soijakastiketta 125 g kanaa ja mustekalaa viipaloituna sekä kuorettomia rapuja 1/2 tl mustapippuria myllystä 2 rkl kalakastiketta 125 g kaalisuikaleita ja parsakaalin kukintoja 3 dl kanalientä 1 rkl maissijauhoja 1 rkl suolaista soijapapukastiketta 2 rkl sokeria

Kuumenna puolet öljystä wokpannussa. Lisää öljyyn puolet valkosipulista ja paista minuutin ajan, kunnes valkosipuli on kullankeltaista. Lisää nuudelit ja soijakastike ja kypsennä koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia. Kumoa nuudelit tarjoiluvadille ja pidä lämpimänä.

Kuumenna loput öljystä wokpannussa ja lisää öljyyn loput valkosipulista. Paista valkosipulia pikaisesti minuutin ajan, kunnes se on kullankeltaista. Lisää pannuun kana- ja mustekalaviipaleet sekä ravut, mustapippuri ja kalakastike. Paista seosta 5 minuuttia.

Lisää joukkoon suikaloitu kaalia ja parsakaalin kukinnot ja kypsennä seosta vielä 3 minuuttia. Kaada pannuun kanaliemi. Sekoita maissijauhot vesitilkkaseen (2 rkl) ja lisää se wokpannuun. Mausta seos soijapapukastikkeella ja sokerilla ja kiehauta. Alenna lämpöä ja kypsennä seosta vielä 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada sakeutunut kastike nuudeleiden päälle ja tarjoa heti.

Reseptit: Thai keittokirja (WSOY).(Mtv3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat