Thaimaahan uusi pääministeri parissa viikossa

Vallankaappausta tukee kyselyn mukaan yli 80 prosenttia thaimaalaisista. Maan sotilasjohto on vakuuttanut tilanteen olevan rauhallinen ja demokratian jatkuvan. Uudet parlamenttivaalit järjestettäneen vuoden kuluttua.

Thaimaahan on määrä valita uusi pääministeri kahden viikon kuluessa, sanoo vallan kaapannut armeijan komentaja. Armeija puolestaan on luvannut luopua vallasta, kun uusi pääministeri on valittu.

Sotilaskaappauksen johtajan Sonthi Boonyaratglinin mukaan maassa ei todennäköisesti pidetä vaaleja ennen ensi vuoden syksyä. Ensin on laadittava uusi perustuslaki, joka alistetaan kansanäänestykseen.

Thaimaan sotilaskaappauksen johtaja Sonthi Boonyaratglin.

Sonthin mukaan Thaimaassa ei kuitenkaan todennäköisesti pidetä parlamenttivaaleja ennen ensi vuoden syyskuuta. Hänen mukaansa ensin on laadittava perustuslaki, joka alistetaan kansanäänestykseenj vasta sen jälkeen ovat vuorossa parlamenttivaalit.

Vallankaappauksella näyttää olevan myös kansan tuki. Tänään julkaistussa kyselyssä 84 prosenttia Thaimaan asukkaista asettuu tukemaan vallankaappausta, jonka he toivovat laukaisevan maan poliittisen kriisin.

"Thaksin voi palata maahan"

Kenraalin mukaan syrjäytetty pääministeri Thaksin Shinawatra voi palata Thaimaahan, jos hän haluaa. Britannian ulkoministeriö kertoi päivällä, että Thaksin on matkalla New Yorkista Lontooseen.

Thaimaan pohjoisraja on suljettu, mutta eteläinen Malesian-vastainen raja toimii normaalisti. Myös lentoliikenne toimii normaalisti.

Tunnelma Bangkokissa on rauhallinen, mutta samalla odottava, kertoo Bangkokin suomalaisten puheenjohtaja Elina Koski. Pankit, pörssi, koulut ja julkiset virastot ovat suljettuina, mutta tavaratalot ja ruokakaupat ovat normaalisti auki.

Sekä koti- että ulkomaisten viestinten toimintaa on sen sijaan tiukasti rajoitettu. Myös yli viiden hengen poliittiset väenkokoukset on kielletty.

Sotilaat julistivat vapaapäivän

Suurin osa tankeista ja sotilaista on jo poistunut kaupungin kaduilta. Maan hallituksen ja parlamentin hajottamisen sekä perustuslain perumisen jälkeen uudet sotilasjohtajat julistivat vapaapäivän koko maahan.

Tilanne Thaimaassa on pysynyt rauhallisena.Ulkoministeriö on kuitenkin neuvonut Bangkokissa oleskelevia suomalaisia välttämään mielenosoituksia ja hallintorakennuksia sekä seuraamaan tilannetta tarkasti.

Thaimaan vallankaappauksen syyt ovat huoli maan sisäpoliittisesta tilanteesta, korruptiosta ja talousnäkymistä.

Uudet vallanpitäjät rauhoittelevat diplomaattikuntaa

Thaimaan vallankaappauksen johtohenkilöt järjestivät tänään Bangkokissa tiedotustilaisuuden maassa oleville diplomaateille ja tiedotusvälineille. Paikalla oli myös Suomen Thaimaan suurlähettiläs Lars Backström.

- He kertoivat hieman tarkemmin niistä syistä, miksi he ryhtyivät tähän vallankaappaukseen. Ensimmäisenä tuli esiin poliittisen luottamuksen puute maassa. Poliittinen tilanne on kehittynyt sellaiseksi, että kansa on tullut jaettua kahtia, Backström kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen.

Backströmin mukaan tilaisuudessa oli äänessä lähinnä kaappauksen johtaja kenraali Sonthi Boonyaratglin. Kenraalin mukaan Thaimaan poliittinen prosessi on jumiutunut, ja maata vaivaa poliittinen korruptio ja nepotismi.

- Lisäksi valtiovallan valvontaelinten itsenäinen toiminta ei (Sonthin mukaan) ole ollut mahdollista, eikä Thaksinin hallitus ole pystynyt toteuttamaan kaivattuja uudistuksia. Hän (Sonthi) viittasi myös siihen, että kansan keskuudesta oli tullut pyyntöjä, että armeija ryhtyisi toimenpiteisiin, ja näin sitten päätettiin tehdä.

Backström kertoo kysyneensä kenraalilta, milloin Thaimaa palaa demokraattisten valtioiden joukkoon.

- Siihen kenraali vastasi, että hänestä Thaimaa on jo sataprosenttisen demokraattinen, että vallankaappauksen tarkoituksena oli saada aikaiseksi vielä parempi demokratia.

Suomen suurlähettiläs tivasi kenraalilta myös, onko Thaimaa turvallinen maa suomalaisille turisteille.

- Hän sanoi, että Thaimaa on ehdottoman turvallinen maa, että turismi ei tule kärsimään tästä vallankaappauksesta millään tavalla.

Backström uskoo, että lähipäivinä vallankaappauksen tomu hieman laskee ja sotilaat miettivät omassa neuvostossaan ehdokkaita tulevaan hallitukseen.

Thaksin: Olen työtön

Thaimaan syrjäytetty pääministeri Thaksin Shinawatra sanoo, ettei hän ollut koskaan uskonut, että armeija kaappaisi vallan. Samalla hän antoi ymmärtää, ettei hän aio roikkua vallassa, kertoo thaimaalainen uutistoimisto TNA.

- Olin pääministeri, kun saavuin tänne (New Yorkiin) ja nyt paluumatkalla olen työtön, hän sanoi ensi kommenteissaan vallankaappauksen jälkeen.

- Ilmoittauduin vapaaehtoisesti työskentelemään maani hyväksi. Jos he eivät halua minun tekevän niin, en sitten tee.

Thaksinin odotetaan saapuu myöhemmin tänään Lontooseen, kertoo Britannian ulkoministeriö. Thaksin osallistui New Yorkissa YK:n yleiskokoukseen.

Thaksinilla on asunto Lontoossa. Hänen odotetaan tapaavan kaupungissa myös sukulaisiaan.

Kyselyssä tukea kaappaukselle

Useat johtajat eri puolilla maailmaa ilmaisivat tyrmistyksensä sotilasvallankaappauksesta ja kehottivat Thaimaata palaamaan demokratian tielle. Muun muassa Yhdysvallat, EU, Australia ja Uusi-Seelanti tuomitsivat kaappauksen epädemokraattisena.

Tänään julkaistussa kyselyssä 84 prosenttia Thaimaan asukkaista asettui kuitenkin tukemaan vallankaappausta, jonka he toivovat laukaisevan maan poliittisen kriisin.

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström osallistui tänään tilaisuuteen, jossa sotilasjohto selvitti kaappauksen syitä diplomaateille. Kenraali Sonthi Boonyaratglinin mukaan maan poliittinen tilanne oli jumiutunut, ja maata vaivasi korruptio ja nepotismi. Sonthi viittasi myös siihen, että kansalaiset olivat pyytäneet armeijaa apuun.

Backströmin mukaan Sonthi lupasi, että Thaimaa on edelleen turisteille ehdottoman turvallinen maa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat