Kaksi suomalaista karussa karkotuskeskuksessa Thaimaassa

Heinäkuussa itselleen vallanottanut armeija paljasti värinsä ja tiukensi viisumivaatimuksiaan. Uudet, tiukennetut viisumisäännöt astuivat voimaan 12. elokuuta.

Turistiviisumin saa yhä suoraan kentältä 30 päiväksi ja maahanmuuttovirasto pidentää sitä kuukauden. Mutta kahden kuukauden mittaista turistiviisumia ei saa enää uusia kuin kahdesti saman vuoden aikana, eli turistiviisumilla voit olla maassa korkeintaan neljä kuukautta. Aikasemmin sen sai uusia aina kahden kuukauden välein.

Nopeat ja lyhyet matkat muun muassa Kambodzhan rajalle viisumin uusimista varten eivät enää kannata, koska saman vuorokauden aikana tehdyt matkat tuovat lisäpäiviä korkeintaan 7 päivää aikaisemman 15 päivän sijaan. Kaduilla, linja-autoissa ja junissa tapahtuvat passi- ja viisumitarkastukset ovat nykyisin enemmän sääntö kuin poikkeus.

Karkotuskeskus täyttyy

Vanhaksi menneestä viisumista on ikävät seuraukset. Mikäli jää kiinni eikä ole varaa maksaa heti paikanpäällä 500 bathia, (reilut 11 euroa), joutuu karkotuskeskukseen, josta aiheutuvat kustannukset on karkotettavan maksettava itse. Tähän kuuluvat myös uusi lentolippu sekä kuljetus lentokentälle. Suomen suurlähetystö ei korvaa kuluja. 

500 bathin summa on päiväkohtainen, maksimisumma on 20 000 bathia (yli 400 euroa).

Tällä hetkellä karkotuskeskuksessa istuu kaksi Suomen kansalaista. Karkotusprosessista voi tulla pitkä ja olot Thaimaan karkotuskeskuksessa ovat alkeelliset. Toinen tiukka muutos on se, että vaikka laittoman oleskelun voi maksaa paikan päällä, on myös lentolippu kyettävä lunastamaan saman tien. Lisäksi maasta karkotettava ei ole tervetullut takaisin seuraavalla lennolla.

Mikäli laitonta oleskeluaikaa on kertynyt 90 päivää niin paluulippua ei kannata tilata vasta kuin vuoden kuluttua. Vuoden laittomasta oleskelusta tulee 2 vuoden porttikielto ja 2 vuodesta saa viiden vuoden porttikiellon.

Isolla luudalla

Uusi järjestys ei koske pelkästään viisumisääntöjä. Armeja on päättänyt laittaa maahan sotilaallisen järjestyksen. Valtaa pitävä armeijan komentaja Prayuth Chan-ocha sanoi ensimmäisessä päiväkäskyssään, että maa siivotaan korruptiosta, laittomasta työvoimasta sekä prostituutiosta.

Turistien suosimassa Phuketissa iso luuta on jo laukaissut. Poissa ovat pienyrittäjien rantatuolit ja rantakaupustelijat. Baareja on suljettu. Bangkokissa ovat useat baarit sulkeneet ovensa ja samoin myös Pattayalla.

Virallisten tietojen mukaan armeija on saattanut rajalle 12 000 Kambodzhasta ja Myanmarista laittomasti tullutta "baarityttöä". Samaa toimenpidettä armeija yritti vudoen 2006 vallankaappauksen yhteydessä. Tuolloin Pattayalta karkotettiin kaksi venäläistä naista ja yksi afrikkalainen nainen, ja armeija ilmoitti, että prostituutio, jota maassa ei virallisesti ole, on saatu kuriin. Nähtäväksi jää, miten tiukalla otteella nykyisen komentajan luuta lakaisee.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja