Ulkomaalaistaustaisten lääkäreiden ja hoitajien määrä on lisääntynyt julkisessa terveydenhuollossa koko 2000-luvun. Maahanmuuttajia työskentelee eniten terveyskeskuksissa, mutta myös erikoissairaanhoidossa joudutaan yhä useammin etsimään työvoimaa maan rajojen ulkopuolelta.
Julkisessa terveydenhuollossa on kaiken kaikkiaan noin 1000 lääkärin vaje. Terveyskeskuksista puuttuu 400 lääkäriä ja erikoissairaanhoidosta kuutisen sataa.
Helsingin terveysasemien lääkäreistä jo lähes 20 % on maahanmuuttajia. Oulussa aiotaan paikata lääkäripulaa tuottamalla välitysfirman avustuksella lääkäreitä Unkarista. Pääkaupunkiseudulle rekrytoitiin viime keväänä hoitajia Thaimaasta.
Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mukaan Suomen terveydenhuollossa työskentelee tällä hetkellä vakituisesti tai keikkaluontoisesti lähes 1700 ulkomaalaistaustan omaavaa lääkäriä. Eniten lääkäreitä tulee Virosta, Ruotsista, Saksasta ja Venäjältä. Virolaisten lääkäreiden määrä on tuplaantunut neljän viime vuoden aikana.
Lääkäreitä on tullut Suomeen myös Afganistanista, Etiopiasta, Intiasta, Irakista ja Iranista.
Jyväskylässä ei pärjättäisi ilman maahanmuuttajia
Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä työskentelee parhaillaan kymmenen ulkomailta tuotettua lääkäriä ja saman verran hoitajia. Suurin osa työskentelee sairaalan anestesia ja leikkaushoitoyksikössä.
Vs. ylilääkärin Esa Elomaan mukaan sairaaloiden on pakko hakea työvoimaa ulkomailta. Maakunnallisiin keskussairaaloihin ja vieläkin pienempiin aluesairaaloihin ei millään saada riittävästi työvoimaa kotimaasta.
- Sairaaloissa on pula erikoislääkäreistä. Erityisen hankala on saada anestesialääkäreitä. Suuri osa lääkäreistä jää työskentelemään opiskelupaikkakuntiensa yliopistosairaaloihin. Toisaalta myös yksityispuolelle valuu koko ajan työvoimaa.
Elomaan mukaan Keski-Suomen keskussairaalan kolmea leikkaussalia ei kyetä tällä hetkellä hyödyntämään täysimääräisesti sairaalaa vaivaavan hoitajapulan vuoksi.
-Olemme riippuvaisia ulkomaisesta työvoimasta ja mahdollisesti tulevaisuudessa vielä nykyistäkin enemmän. Maahanmuuttajat ovat taidoiltaan täysin vertailukelpoisia kotimaisen työvoiman kanssa. Koulutuksessa voi olla painotuseroja, mutta käytännön taidoissa se ei näy mielestäni mitenkään, Elomaa selvittää.
Kielitaito karttuu työssä
Maahanmuuttajat on rekrytoitu Jyväskylässä vakituisiin virkoihin. Esimerkiksi sairaalan tehohoitoyksikössä työskentelevä puolalaislääkäri tekee täyttä virkaa kahden viikon jaksoissa. Kahden viikon työputken jälkeen hän viettää kaksi viikkoa perheensä luona Puolassa.
-Ilman riittävää kielitaitoa ei voi työskennellä lääkärinä Suomessa. Toisaalta anestesialääkäreiltä ei vaadita yhtä hyvää kielitaitoa kuin esimerkiksi sisätautilääkäreiltä tai psykiatreilta, sanoo ylilääkäri Elomaa.
-Meille on tullut muutamia täysin kielitaidottomia hoitajia ja lääkäreitä, mutta vuodessa parissa he ovat oppineet kieltä riittävästi, toteaa Elomaa.
Luxemburgista Jyväskylään matkannut anestesialääkäri Anu Schiltz kertoo viihtyvänsä erittäin hyvin suomalaisessa sairaalassa.
-Työyhteisö on vähemmän hierarkinen kuin muualla Euroopassa. Täällä on helppo tehdä yhteistyötä hoitajien kanssa. Palkkakin on hyvä, toteaa Schiltz.
Ulkomaalaisen lääkärin ammattitaitoa epäillään
Palkkaansa on tyytyväinen myös Saksasta Suomeen muuttanut anestesialääkäri Bodo Wagner. Wagnerin mukaan Suomen terveydenhuolto on hyvin järjestetty.
- Tämä on pieni maa ja joka paikassa toimitaan samalla periaatteella. Yhteiset pelisäännöt helpottavat työntekoa. Esimerkiksi Ranskassa on huomattavasti individualistisempi tapa tehdä töitä. Siellä sooloillaan yhteistyön sijaan.
-Suomen ongelma on kieli. Esimerkiksi saksalaiset kollegani tulisivat mielellään Suomeen töihin, mutta he pelkäävät kielen opiskelua. Suomi tuntuu niin vaikealta oppia, tietää Bodo Wagner.
Wagnerin kokemusten mukaan suurin osa potilaista jännittää, osaako ulkomaalainen lääkäri tehdä työtään.
- Toisinaan tuntuu, että he ottaisivat mielummin suomalaisen jos saisivat vapaasti valita.
Alkuvaiheessa kun kielitaitoni oli huonompi niin huomasin aivan selvästi, että potilaat pelkäsivät, osaanko minä yhtään mitään. Nyt he jo rentoutuvat kun kuulevat, että olen ollut jo vuosia töissä heidän kotimaassaan, Wagner hymyilee.
Katso tästä