Tervetuloa Uutishuoneelle: Näin syntyy Huomenta Suomi

– Aamu on ihanaa aikaa, kun tuntuu, että on elämä edessä. Koen, että olemme täällä aamuohjelmassa samassa asemassa kuin katsojat - selvitämme asioita yhdessä. Jokainen aamu on unelmien aamu, kun ihan mitä tahansa voi tapahtua.

Näin työskentelyn aamuvarhaisella kokee MTV3:n Huomenta Suomen juontaja-toimittaja Sanna Kiiski, joka heräilee yhdessä katsojien kanssa monena aamuna viikossa. Juontajan seuran lisäksi katsojat ovat saaneet herätä syksyn pimeydessä entistä raikkaamman, uudistetun studion voimin.

Studio on kolmen eri ohjelman työpaikka: Huomenta Suomen, Studio55-ohjelman ja 45 minuuttia -ohjelman.

Uutis- ja ajankohtaistoimituksen visuaalisen ilmeen uudistaminen liittyy syyskuun 30-vuotisjuhlallisuuksiin. Samassa yhteydessä lanseerattiin ainutlaatuinen virtuaalinen Uutishuone -sivusto, jossa lukijat ja katsojat pääsevät tutustumaan sekä uutis- ja ajankohtaisohjelmien tekijöihin ja työtiloihin.

Virtuaalisen uutishuoneen rakentaminen oli usean kuukauden projekti, johon osallistui kolmisenkymmentä ihmistä. Projektin suunnitteli ja toteutti uusmediatoimisto Nitro.

Uutishuoneella työntekijät kertovat työhistoriastaan, normaalista työpäivästään (jos sellaisia uutismaailmassa edes on) sekä ikimuistoisimmista hetkistä, niin hyvässä kuin pahassa.

Suoraan lähetykseen suoraan sängystä

Mitä esimerkiksi tapahtui sinä aamuna, kun uutistoimitus sai kuulla tsunamista joulukuussa 2004? Entä miten Huomenta Suomessa reagoitiin Porvoon kirkon yölliseen tulipaloon toukokuussa 2006?

– Muutamassa tunnissa tehdään kaikki aamun uutislähetykset. Esimerkiksi Porvoon kirkon palon aamuna minut herätettiin suoraan sängystä tekemään suoria lähetyksiä kirkonmäelle, se on jäänyt elävästi mieleeni, kertoo toimittaja-tuottaja Tuomas Forsell.

Tutustu toimitukseen -osion kuvaukset tehtiin niin sanottua timeslice-tekniikkaa hyödyntäen. Suomalaisittain ainutlaatuisessa kuvaustavassa 40 digikameraa otti kohteesta kuvan samaan aikaan. Näin tilanne "jäädytettiin" katsojalle, joka voi liikkua ihmisten ja esineiden ympäri.

Kuviin on saatu jäädytettyä esimerkiksi Huomenta Suomen kokin Oula Hännisen keittopuuhat - huumoria unohtamatta.

– Ainahan niitä kömmähdyksiä keittiössä sattuu, mutta suorassa lähetyksessä täytyy vain korjata se siinä hetkessä. Kaikki on juuri sitä, miltä se näyttääkin juuri siellä kotikatsomossa, Hänninen nauraa.

Huomenta Suomea on tekemässä iso tiimi, joista katsojille tutuimpia ovat juontajat ja ankkurit. Helsingin Ilmalaan alkaa kuitenkin valua väkeä jo aamuyöstä, jotta ohjelman alkaessa jokainen palanen on paikoillaan - ja jotta kaikkeen reaaliajassa tapahtuvaan voidaan reagoida välittömästi.

Erittäin tärkeä rooli on esimerkiksi ohjaajalla, joka latelee ohjeita kameramiehille ja toimittajille koko ohjelman ajan.

– Kaikki mitä katsojat näkevät televisiosta, on ohjaajan tuotosta. Vaikka täällä on kiire aamuisin, on täällä rauhallinen varmuus siitä, että kaikki hommat hoituvat, sanoo aamuissa ohjaajana työskentelevä Riikka Ahjoharju.

Miten muu elämä järjestyy aamutyöskentelyn ohessa? Mikä on parasta ja pahinta siinä, että herätyskello soi jo kolmelta melkein joka aamu? Miten Huomenta Suomen lähetys kasataan ja miten aamun vieraat valitaan? Uutishuoneelta löydät vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin!

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat