Terrorismintutkija tyrmää Räsäsen ehdotuksen: Jihadistiongelmat vain sysätään muille

Terrorismintutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista tyrmää sisäministeri Päivi Räsäsen tuoreen näkemyksen terrorismin torjunnassa. 

Sisäministeri Räsänen sanoi eilen MTV Uutisten haastattelussa haluavansa kiristää lainsäädäntöä terrorismin torjunnassa. Hän ehdotti, että ulkomailla taisteluihin osallistuneilta henkilöiltä voitaisiin ottaa Suomen kansalaisuus pois, mikäli heillä on kaksoiskansalaisuus.

Jokaisen kannettava vastuunsa 

Sinkkosen mielestä kansalaisuuden mitätöiminen on ongelmien sysäämistä muiden niskoille. Samaan sarjaan kuuluu myös Iso-Britanniassa ehdotettu niin sanottu passien takavarikoiminen.

– Kyllä jokaisen pitää kantaa vastuunsa omista kansalaisistaan loppuun asti. Jos kansalaisuus on kerran annettu, sitä ei mielestäni voi ottaa pois, Sinkkonen perustelee.  

– Monesti tällainen henkilö on myös jonkin EU:n ulkopuolisen maan kansalainen. Mahdollisuus huolehtia ääriryhmiin ajautuneista henkilöistä on näillä mailla huonompi kuin Suomessa tai jossakin EU-maassa. Siinä mielessä kaksoiskansalaisuuden mitätöiminen ei poista mahdollisen terrorismin ongelmaa, vaan saattaa jopa pahentaa sitä. 

Syyt lähdolle ovat moninaisia

Räsänen harkitsisi myös taistelualueelle matkustamisen kriminalisointia. Sinkkonen on Räsäsen kanssa samaa mieltä siitä, että taistelualueelle matkustamisen syyt ovat hyvin moninaisia. Moni haluaa lähteä sinne esimerkiksi humanitäärisiin tehtäviin.

– Räsäsen näkemyksen mukainen yksiulotteinen kaiken kieltäminen on huono ratkaisu. Asetelmat taistelukentällä ovat muuttuneet moneen otteeseen esimerkiksi Syyriassa.  Moni lähti Syyriaan alun perin taistelemaan demokratian puolesta, mutta on saattanut ajautua vääriin joukkoihin tai huomannut, ettei alkuperäisillä keinoilla tuloksia synny.

Sinkkonen kannattaa sitä, että poliisi katsoo suurennuslasilla jokaisen Syyriasta tai Irakista palaavan taistelijan. Viranomaisten kannattaa tehdä asiassa koko Euroopan laajuista yhteistyötä.

– Heitä pitää lähtömaassaan sopeuttaa takaisin niin sanottuun normaalielämään. 

Lue myös:

    Uusimmat