Teollisuusmaat ja kehitysmaat sanasodassa Kiotossa

Johtavien teollisuusmaiden ja kehitysmaiden sanasota kehitysmaiden osallistumisesta ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasujen vähentämiseen kärjistyi tänään Kioton ilmastokokouksessa, kun asiaa puitiin ensi kerran täysistunnossa. Monien mielestä sanailu oli yllättävän jyrkkää, vaikka vastakkainasettelu on koko ajan ollut tiedossa.

Kehitysmaat pitävät tiukasti kiinni siitä, että nyt sovitaan vain teollisuusmaiden päästöistä ja kehitysmaille haetaan rajoituksia myöhemmin. Johtavista teollisuusmaista Yhdysvallat vaatii tiukemmin keskeisten kehitysmaiden kytkemistä sopimukseen jollakin tavoin. Se on jopa uhannut jäädä pois sopimuksesta, jos asiaa ei saada ratkaistua.

Tätä nykyä teollistuneet maat tuottavat kaksi kolmasosaa kasvihuonepäästöistä, mutta eri arvioiden mukaan kehitysmaiden osuus voi nousta yli puoleen parissakymmenessä vuodessa ilman erityistoimia. Kehitysmaiden mielestä on kohtuutonta odottaa, että niille asetettaisiin rajoituksia jo nyt, kun monissa maissa suurella osalla kansalaisia ei ole vielä käytössään edes sähköä. Lisäksi ilmaan jo päässeiden kaasujen muistutetaan olevan peräisin teollisuusmaista.

Niin puheenjohtajamaan Japanin kuin sillanrakentajaksi kehitysmaiden ja Yhdysvaltain välille lupautuneen EU:n edustajat varoivat ottamasta kiistaan vielä tarkemmin kantaa ja vakuuttivat tekevänsä töitä ratkaisun löytymiseksi. Jotkut olivat kuitenkin jo valmiita lyömään vetoa, että asiasta ei saada edes kunnon toimeksiantoa tuleviin kokouksiin.

Myös muut keskeiset asiat ovat edelleen täysin auki. Tosin illansuussa EU:n valtuuskuntaa vetävä johtaja Jörgen Henningsen antoi ymmärtää, että ratkaisut hiiltä sitovien metsien vaikutuksista vähennyksiin ratkaistaan Kioton jälkeisissä kokouksissa, koska asia on liian monimutkainen ja jopa tieteellisesti kiistanalainen nyt ratkaistavaksi. Tämä on ollut myös Suomen tavoite.

Heti perään isäntämaan Japanin edustaja suurlähettiläs Tashiaki Tanabe vakuutti Japanin tekevän töitä, että myös hiiltä sitovat niin sanotut nielut saadaan mukaan.

Avoimia kysymyksiä

Kaikki maat näyttävät nyt asettuneet tukevasti omiin poteroihinsa ja maanantaina kokoukseen saapuville ministereille pelätään jäävän ennakoituakin suurempi ongelmien vyyhti selvitettäväksi.

Jo ennakkoon tiedettiin, että virkamiehet saavat tehdä valmistelutöitä myös viikonloppuna, mutta tänään nihkeästi edenneiden neuvonpitojen jälkeen oli selvää, että myös viikonloppuna työryhmät joutuvat jatkamaan töitä yömyöhään.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat