Teetkö painonpudotuksessa tämän kohtalokkaan virheen? Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä se voi tehdä kehollesi

Onnistuneen painonhallinan keinot 7:42
Suomalaisista miehistä jo kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista on ylipainoisia. Miten painonhallinnassa voisi onnistua? Miten koko ikänsä normaalipainoisena pysyneet ovat siinä onnistuneet? 

Kulutukseen nähden liiallinen kalorien nauttiminen johtaa painonnousuun. On helppo ajatella, että pudottaakseen painoa ja polttaakseen rasvaa energiansaantia tulee rajoittaa roimasti. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

Personal trainer ja ravitsemusterapeutti Terry Fairclough kertoo, että liiallinen kalorien rajoittaminen ei välttämättä johda parhaisiin mahdollisiin tuloksiin. Asiasta uutisoi The Sun.

– Kalorivaje saattaa johtaa painon putoamiseen, mutta ei välttämättä rasvan palamiseen. Useimmat ihmiset haluavat saada rasvan palamaan, Fairclough kirjoittaa Healthistaan.

– Monien täytyy kyllä rajoittaa hieman energiansaantiaan, mutta vain siksi, että he ylensöivät aiemmin, mies huomauttaa.

Syödessämme kehomme pilkkoo hiilihydraatit ja muuttaa ne muun muassa glukoosiksi, joka on solujemme ensisijainen energianlähde. Kun kaloreita vähennetään, keho polttaa ylimääräisiä hiilihydraatteja ja glukoosia: ei rasvaa.

– Monet haluavat polttaa rasvaa. Pitkään jatkuva kalorivaje saa kuitenkin kehon pilkkomaan proteiinia rasvan sijasta, Fairclough kertoo.

Liiallinen, pitkään jatkunut energiansaannin rajoittaminen voi johtaa muun muassa seuraaviin ongelmiin.

Puutostilat

Kalorien vähentäminen sekä mikro- ja makroravinteiden saamisen rajoittaminen voivat johtaa puutostiloihin. Puutostilat voivat aiheuttaa terveysongelmiin johtavan ketjureaktion koko kehossa, erityisesti immuuni- ja ruoansulatusjärjestelmissä sekä maksassa.

– Liian vähäisestä energiansaannista johtuvia terveysongelmia voivat olla muun muassa väsymys, anemia, osteoporoosi ja masennus. Myös hormonitoiminta voi häiriintyä, Fairclough sanoo.

Rasvan vähäinen saanti

Faircloughin mukaan monet laihduttajat rajoittavat rasvan saantia, vaikka se on yksi tärkeimmistä ravintoaineista.

– Rasva on kehon tärkein ja pisimpään kestävä energianlähde, joka tuottaa potentiaalista energiaa yli kaksi kertaa enemmän kuin hiilihydraatit tai proteiini, hän sanoo.

Rasvaa tarvitaan, jotta keho jaksaa liikkua.

– Lihaskuidut varastoivat rasvaa, josta sitä voidaan ottaa helposti käyttöön kuntoilun aikana. Toisin kuin kehon glykogeenivarastot, jotka ovat rajalliset, rasva on pitkälti rajoittumaton energianlähde, Fairclough kertoo.

Kuntoilun aikana lihakset käyttävät rasvasta saatavia rasvahappoja polttoaineenaan. Näin ollen rasvan syönti sopivissa määrin on välttämätöntä liikunnan kannalta. 

Energian puute saa kehon stressaantumaan

Äärimmäinen energian puute saa kehon nostamaan stressihormoni kortisolin tuotantoa.  

– Lyhyellä aikavälillä kortisolin lisääntyminen saattaa johtaa painon putoamiseen: sen takia kovia kokenut ihminen voi laihtua paljonkin, Fairclough sanoo.

– Mutta pidemmällä aikavälillä pitkään jatkunut kortisolin lisääntyminen saa kehon paniikkiin, jolloin se alkaa pilkkoa kaikkia tärkeitä energianlähteitä, hän selittää.

Suurin osa pilkkoutuvasta energiasta on proteiinia, sillä keho yrittää pitää rasvasta kiinni niin pitkään kuin mahdollista. Tämän seurauksena ruoansulatusjärjestelmä voi hidastua. Lisäksi kortisolin lisääntyminen voi ajan kanssa johtaa rasvakudoksen lisääntymiseen, etenkin vyötärön alueella.

Uni voi häiriintyä

Vähäinen syöminen voi vaikuttaa myös unen laatuun.

– Kun verensokeri tippuu, keho vapauttaa adrenaliinia palauttaakseen verensokeritason ennalleen. Adrenaliinin lisääntyminen herättää sinut. Huono unen laatu vaikuttaa immuunijärjestelmään, liikuntaan, tehokkuuteen ja maksan kykyyn poistaa myrkkyä, Fairclough kertoo.

– Lisäksi se johtaa painonnousuun, hän jatkaa.

Energiavaje voi pahimmillaan sabotoida painonpudotuksesi

Fairclough varoittaa, että tarpeeksi pitkään jatkuneen energiavajeen seurauksena keho ei pysty enää pitämään yllä sen normaaleja toimintoja.

– Tämä voi vaikuttaa aineenvaihduntaan niin paljon, että lopulta painonpudotus alkaa tuntua mahdottomalta. Joka kerta kun syöt jotain, joka ylittää ylläpitämäsi kalorimäärän, kehosi varastoi sen rasvaksi. Kehosi on nälänhädässä, hän kertoo.

Mahdollisimman pienen energiansaannin sijaan huomiota kannattaa kiinnittää siihen, minkälaista ruokaa syö. On tärkeää syödä tarpeeksi kaloreita, rasvaa ja proteiineja. Syötäväksi tulee valita terveellisiä vaihtoehtoja, kuten kanaa, kananmunia, täysjyvätuotteita sekä hedelmiä ja vihanneksia.

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat