Teekulttuuri tutuksi Espoon EMMAssa

Espoon modernin taiteen museo EMMA esittelee syksyn näyttelyssään kiinalaista teehen liittyvää taidetta ja keramiikkaa. Näytteillä on muun muassa erityyppisiä teeastioita lähes 2000:n vuoden ajalta. TEE!-näyttelyyn liittyy myös runsas oheisohjelma, jossa yleisö voi tutustua esimerkiksi perinteisiin teeseremonioihin, kiinalaisiin myytteihin, ruokakulttuuriin tai vaikkapa kalligrafiaan.

Sanotaan, että kiinalainen pärjäilee hyvin arjen läpi, jos hänellä vain on teetä, polttopuita, riisiä, ruokaöljyä, viinietikkaa ja soijaa. Länsimaalaistenkin jokapäiväiseen arkeen levinneen teenjuonnin juuret löytyvät juuri Kiinasta, vuosituhansien takaa. Aikojen kuluessa Kiinassa syntyi erilaisia teelaatuja ja teen valmistustapoja, tavat juoda teetä muuttuivat ja keksittiin monenlaisia teevälineitä. Vähitellen teenjuonti levisi koko maahan ja kaikkiin kansankerroksiin. Syntyi teekulttuuri, johon eri aikakaudet ja dynastiat jättivät kukin omat merkkinsä. Useimmat vuosisatojen aikana kehittyneet teetyypit ja teenjuontitavat ovat edelleenkin käytössä muodossa tai toisessa.

Kiinalaista teekulttuuria esittelevässä TEE!-näyttelyssä on esillä runsas sata teen valmistukseen ja juontiin liittyvää esinettä sekä rullamaalauksia. Teekulttuuri on ollut vahvasti sidoksissa kiinalaisen keramiikkataidon ja -teollisuuden kehitykseen. Myös kiinalaisen keramiikan historia ulottuu kauas esihistorialliseen aikaan, jolloin syntyi muun muassa tee-esineisiin vaikuttaneet kaksi tärkeää keraamista uutuutta: celadon -lasitettu kivitavara sekä valkea keramiikka, niin sanottu protoposliini.

Runoilijoiden säkeitä teekannussa

Näyttelyssä erityyppisiä teeastioita nähdään lähes kahdentuhannen vuoden ajalta. Osa esineistä on arkeologisia löytöjä, joista vanhin on peräisin Han-dynastian itäiseltä ajanjaksolta (20-220 jaa). Han-dynastian keramiikka oli savi- ja kivitavaraa. Aikakauden teenvalmistustavassa paahdettu teekakku murskattiin jauheeksi, joka laitettiin kulhoon ja päälle kaadettiin kuuma vesi. Teehen lisättiin mausteita kuten kevätsipulia ja inkivääriä.

Näyttelyn merkittäviin esineisiin kuuluu myös Qing-dynastian aikainen sinivalkoinen posliiniteekannu, johon on kaiverrettu tunnettujen kiinalaisten runoilijoiden säkeitä.

Näyttely on toteutettu yhdessä Kiinan Kansallisen Teemuseon ja Tianjinin museon kanssa ja se on osa EMMAn Kiina-aiheista näyttelysarjaa, jossa tulevaisuudessa esitellään vielä Kiinan silkkitraditiota.

Lue myös:

    Uusimmat