Tee itse räsymatoista rantatyynyt

Vanhoista räsymatoista syntyy ihania löhöilykavereita kesäiselle laiturille. Kirpparireissulta yhdeksällä eurolla bongatuista löydöistä saatiin komea kantokassi ja pehmeät tyynyt kesähetkeä somistamaan.

Rannalla löhöilyyn kaipaa makuualustaa ihmisen ja luonnon väliin. Vielä, jos saisi tyynynkin, voisi rantapäivää kutsua luksuslomaksi. Alusta ja tyynyt saisivat mahtua pyörän tarakalle ja kulkea kätevästi kainalossa. Materiaaleista puuvillainen räsymatto voisi olla mukavan tuntuinen hikistä ihoa vasten. Nämä reunaehdot mielessä täytyi kiertää monta kirpputoria ennen kuin sopiva materiaali osui vastaan.

Kirpputoreilla on tarjolla paljonkin räsymattoja mutta vasta kolme pientä valkoista mattoa inspiroivat ompelemaan rannalla löhöilyyn sopivat tyynyt ja kantokassin. Kolme mattoa maksoi yhteensä yhdeksän euroa.

Valkoinen on värinä kaunis ja tyylikäs mutta ei kauaa, kun maton leväyttää lintujen merkkaamalle laiturille tai vasta leikatulle nurmikolle. 100 x 50 senttimetriä kokoiset matot voi kuitenkin heittää pesukoneeseen, jos niistä löytyy liikaa rentojen, auringossa vietettyjen päivien jälkiä kesän jälkeen.

Kaksi mattoa ommeltiin tyynyliinoiksi. Ompelukoneeseen vaihdettiin ompelun ajaksi paksumpi neula ja vahvempi lanka. Välillä ompelukoneen neula töksähti paksuun matonkuteeseen ja silloin konetta piti auttaa pyörittämällä konetta käsin.

Maton hapsulliset päät taitettiin kohti toisiaan ja tyyny ommeltiin vain kahdelta reunalta yhteen. Näin hapsureuna jää avoimeksi ja tyynyliinaan voi sujauttaa tilanteen mukaan joko mökiltä, kotoa tai kyläpaikasta löytyvän tyynyn. Tyynyliinan voi täyttää mukavaksi myös pyyhkeillä tai vaatteilla.

Kolmannesta matosta ommeltiin kantokassi tyynyille. Maahan levitettynä kantokassi toimii myös makuualustana. Sinivalkoinen, noin kymmenen senttimetriä leveä kangassuikale ommeltiin ensin pitkäksi pötköksi. Pötkö käännettiin oikein päin ja silitettiin siistiksi. Silitetty kangas ommeltiin mattoon ja ylimääräiset lenkit kantokahvoiksi. Yksinkertainen mutta monikäyttöinen rantakassi tyynyineen valmistui tunnissa.

Tyynyt kassiin, kassi olalle, käteen korillinen kylmää juomaa ja purkillinen suojakertoimia. Tällä reseptillä valmistuu rento päivä rannalla.

Teksti ja kuvat: Henna Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat