Tee itse joululahjat: Isoäidin neliöistä suloiset kirjanmerkit

Kirja on joulun suosituimpia lahjahankintoja. Kirjan kyytipojaksi pakettiin voi piilottaa rakkaudella valmistetun kirjanmerkin ja sellainen syntyy parissa illassa tutuista isoäidin neliöistä. Kun työhön valitaan tarpeeksi ohut lanka ja pieni virkkuukoukku, tulee kirjanmerkistä riittävän ohut kirjan väliin jätettäväksi.

Riemunkirjavista vilteistä tuttu isoäidin neliö on monikäyttöinen virkkausmalli. Peruskoulun käsityöopetuksen tueksi perustettu Viivin virkkausnetti opastaa kerros kerrokselta, miten isoäidin neliö virkataan. Samalta sivustolta löytyvät myös kuvalliset ohjeet erilaisten silmukoiden virkkaamiseen.

Kirjanmerkkien puna-valkoiset isoäidin neliöt virkattiin merseroidulla Babylo-puuvillalangalla, jonka vahvuus on 30. Virkkauksessa käytettiin 1,25 millistä koukkua. Näillä välineillä neliöistä tuli siistejä ja ohuita ja, mikä parasta, väreiltään raikkaan jouluisia.

Käytännöllisin kirjanmerkki on ohut, siro ja riittävän pitkä

Yksivärisiin punaisiin ja valkoisiin neliöhin virkattiin vain kaksi kerrosta. Lopputulos on siro ja sievä. Kaksivärisiin neliöihin virkattiin kolme kerrosta, jolloin kirjanmerkistä tulee "isoäitimäisempi". Pellavalangasta virkattu yksivärinen kirjanmerkki on puuvillaista paksumpi ja se reunustettiin valkoisella puuvillalangalla. Kaikki kirjanmerkit ovat noin 22 senttimetriä pitkiä.

Kun neliöön käytetään useampaa kuin yhtä väriä, voi vaihtuvien lankojen päät virkata piiloon pylväiden sisään. Näin säästyy tuskalliselta lankojen päättelyltä, joka tuntuu usein virkkauspuuhan viheliäisimmältä vaiheelta.

Neliöt voi kiinnittää toisiinsa ompelemalla ne yhteen silmukka silmukalta oikeat puolet vastakkain. Neliöt voi myös virkata yhteen kiinteillä silmukoilla neliöiden reunasilmukoista. Neliöpötkö viimeistellään vielä yhtenäisellä kiinteiden silmukoiden reunuksella, jotta työstä tulee suora ja siisti.

Yksittäisten neliöiden langan päät voi virkata reunuksen sisään, jolloin välttyy taas ikävältä päättelytyöltä. Reunusta voi jatkaa useamman kierroksen, jos haluaa kirjanmerkistä leveämmän. Valmiin työn voi vielä höyryttää tai silittää suoraksi kostean kankaan alla.

Kirjojaan varjelevalle bibliofiilille ei kuvien kaltaista kirjanmerkkiä kannata lahjoittaa. Kirjan keräilijä arvostaisi enemmänkin ompelulangasta virkattua, hiuksenhienoa kirjanmerkkiä, joka ei aiheuta minkäänlaisia painaumia niteeseen. Ompelulangasta virkkaamista ei voi tosin suositella muille kuin äärimmäisen pitkähermoisille yksilöille. Niin työlästä on yhdenkin neliön virkkaaminen.

Isoäidin neliöiden ohjeet Viivin virkkausnetistä: http://www.kallamedia.com/virkkaus/malli2.html

Erilaisten silmukoiden ohjeet voi kerrata täällä: http://www.kallamedia.com/virkkaus/silmukat.html

Teksti: Henna Kekki
Kuvat: Mikko Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja