Täystiilitalo - väliseinien muuraus alkaa

Viikko sitten käynnistimme englantilaistyyppisen täystiilitalon rakentamisen. Täystiilitalollahan on tunnetusti paljon hyviä puolia - monen muunkin kuin Veli Pontevan mielestä se on ykkösratkaisu:

1. Yksilöllisyys. Tiilitalo antaa suunnittelijalle vapaammat kädet.
2. Massiivisuus. Hyvä sisäinen ja ulkoinen ääneneristys esimerkiksi lento- ja mopomelua vastaan.
3. Paloluokitus. Tiili on palamaton materiaali.
4. Ekologisuus. Julkisivu muurataan puhtaaksi; se on huoltovapaa ja sillä on pitkä elinkaari.
5. Rakennuskustannukset ovat kilpailukykyisiä.
6. Arvostus. Tiilitalolla on erinomainen jälleenmyyntiarvo.

Kun rungon muuraustyöt ovat edenneet ikkunoiden yläkorkeuteen, joudutaan valmistelemaan niiden ylitykset. Tässä järjestelmässä ikkunan ja oviaukon ylityspalkit toimitetaan valmiina - niitä on aina 3 metrin pituuteen saakka. Palkki on sellainen, että tiileen on ajettu syvät urat, asennettu esijännitetyt terästykset ja valettu täyteen betonia. Kun se on kuivunut, palkki voidaan nostaa paikalleen.

Palkit valmistetaan tehtaalla. Työmaalla ne ovat siten heti valmiina käytettäviksi - tämän ansiosta muuraustyö nopeutuu huomattavasti, kun ylityksien kohdalle ei tarvitse rakentaa puisia tukirakenteita. Kun palkki on asennettu paikalleen, seuraava varvi voidaan muurata päälle normaaliin tapaan.

Toinen etu betonipalkkiin verrattuna on se, että kun sekä ulko- että sisäpintana on sama materiaali - poltettu savitiili - vältytään betonipalkeille tyypillisiltä kutistumishalkeamilta.

Väliseinien muuraustyön osalta tekeminen on tavallaan kaksijakoista puuhaa. Aloitusvarvit tehdään perinteisesti, muuraamalla ne kauhan kanssa vanhasta kunnon reikätiilestä. Näin saadaan 10 cm:n lähtö, josta sitten edetään ovi- ja ikkunakorkeuksiin. Sen jälkeen työ jatkuu ohutsaumamuurauksella, kelkkaa apuna käyttäen 20 cm korkeista tiilistä. Ne ovat päistä pontattuja, joten päätysaumoja ei välttämättä tarvitse käyttää missään muualla kuin päätyihin tulevissa sovituspätkissä.

Yksi tärkeä asia - muurataan sitten mitä hyvänsä - on pitää niin väliseinä kuin kantavat rakenteet bitumihuopakaistalla irrallaan perustuksista ja lattiarakenteista. Tämä kahdesta eri syystä: ensinnäkin tällä estetään kapilaarisen kosteuden nousu ja toiseksi rakenteet pysyvät paremmin ehjinä kun niissä useimmiten kuitenkin tapahtuu pientä kutistumista ja elämistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja