Tatuoinnin poistoissa kysyntäpiikki - kallista ja kivuliasta

Tatuointien poistoista tulee paljon kyselyjä hoitolaitoksiin.

- Kysyntä lisääntyy keväällä, kun aletaan vähentää vaatteita, kertoo konsultti Tiina Pulliainen Helsingissä toimivalta City-Klinikalta, joka on erikoistunut esteettisiin hoitoihin.

Poistohalut koskevat kaikenlaisia tatuointeja: isoja, pieniä, uusia ja vanhoja.

- Otin eilen, haluan tänään pois -tyyppisiä kommenttejakin kuulee, kertoo Pulliainen.

Tatuoinnista halutaa päästä eroon esim. silloin, kun se on huonosti tehty.

- Myös tatuoiden tehtyjä kihlasormuksia poistetaan, kun suhde on päättynyt, kertoo erikoissairaanhoitaja Chrisse Bäckström.

Hän poistanut tatuointeja Eiran sairaalassa useita vuosia. Nykyisin hän toimii itsenäisenä ammatinharjoittajana myös Inkoossa ja Tammisaaressa.

- Tatuointeja laitetaan helpommin, kun tiedetään että ne voi poistaa, Bäckström arvioi.

Poisto tulee kalliiksi

Eiran sairaalassa yksi käsittelykerta maksaa 150 euroa ja tatuoinnin poisto vaatii yleensä 4-12 käsittelyä.

City-Klinikalla yhden hoitokerran hinta pienehkössä tatuoinnissa on 140 euroa, hoitokertoja tarvitaan keskimäärin kymmenen.

Hintaa toimenpiteelle voi tulla siis noin 1500 euroa eikä lopputuloksesta ole varmuutta. Operaatio aiheuttaa myös kipua, jota lievitetään paikallishoidoilla.

- Ihoa ei saada täysin entiselleen, se voi jäädä vähän harmahtavaksi, Pullainen sanoo.

Bäckströmin mukaan poisto on hankalinta, jos tatuointi on tehty liian syvälle tai siihen on käytetty sinistä tai vihreää väriä.

Molemmat hoitoja tekevät laitokset käyttävät tatuointien poistoon NdYag Q-switched -laseria. Sen voimakas pulssi kohdistetaan väripigmenttiin, joka hajoaa mikroskooppisen pieniin osiin ja poistuu verenkierron ja aineenvaihdunnan kautta elimistöstä.

Vain lääkärin valvonnassa

Bäckström luennoi eilen Tukholmassa tatuointien poistosta pohjoismaiselle hoitohenkilöstölle Ruotsin lääketieteellisen laserseuran järjestämässä kokouksessa.

Hän esitteli tuoretta tutkimusta, jonka mukaan tatuointien poistamista voitaisiin nopeuttaa tihentämällä käsittelykertoja nykyisestä. Käytännössä parin tunnin aikana voitaisiin tehdä neljä toimenpidettä. Käsittely uusittaisiin sen jälkeen vähintään kolmen kuukauden kuluttua.

Uutta tekotapaa ei ole toistaiseksi kokeiltu Eiran sairaalassa.

Säteilyturvakeskus vaatii, että tatuointeja poistetaan vain lääkärin valvonnassa.

STUK alkoi valvoa toimintaa tarkemmin viime vuonna, kun tietoon oli tullut laserlaitteiden aiheuttamia palovammoja.

Lue myös:

    Uusimmat