Mainos

Tätä kaikkea maidosta väitetään - pitävätkö ne paikkaansa?

Vaikka maito on monelle hyvin arkinen tuote, liittyy siihen paljon erilaisia uskomuksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön tutkimusprofessori Suvi Virtanen vastasi MTV3 Uutisten pyynnöstä tavallisimpiin maitoa koskeviin väittämiin.

Lehmän maito ei ole tarkoitettu ihmiselle, eikä se ole ihmiselle parasta mahdollista juotavaa.

Tieteellisessä mielessä ei ole osoitettu, että se olisi haitallista ihmiselle. Jos ajatellaan pientä lasta, hänelle parasta on äidin maito.

Lehmän maidon kalsium ei ole parasta kalsiumia ihmiselle

Tästä ei ole näyttöä.

Suomessa on muuta maailmaa enemmän laktoosi-intoleranssia

Pohjois- ja Keski-Euroopassa laktaasientsyymin puutetta on itse asiassa vähemmän kuin muualla maailmassa, varsinkin vähemmän kuin Aasiassa. Eroja näiden maiden välillä kuitenkin on. Suomessa laktaasientsyymin puutetta on Ruotsia enemmän ja Suomen sisällä suomenkielisillä on enemmän laktoosi-intoleranssia kuin ruotsinkielisillä. Saamelaisilla laktoosi-intoleranssia on sen sijaan suomenkielisiä enemmän.

On ajateltu, että pienemmän laktaasientsyymin puutteen taustalla on pitkän ajan kuluessa tapahtunut geneettinen valikoituminen. Kun meillä on ollut karjaa ja maitoa on käytetty ravintona, on tällainen mutaatio ollut edullinen ihmisen selviämisen ja ravitsemuksen kannalta.

Maito on syyllinen korvatulehduksiin

Ei pidä paikkaansa

Pastöroimaton maito on esikuumennettua maitoa turvallisempaa

On ollut väitteitä, että ihmiset, jotka eivät kestä laktoosia, sietäisivät paremmin tällaista homogenoimatonta maitoa. Tämä väite on todistettu vääräksi tutkimuksella. Haittoja pastöroimattomassa kuitenkin on, kuten se, että raakamaidossa voi esiintyä ihmiselle tauteja aiheuttavia bakteereja. Nämä bakteerit tuhoutuvat pastöroinnissa. Ongelmallisinta pastöroimaton maito on ihmisillä, joilla vastustuskyky on heikentynyt. Etenkin raskauden aikana se voi olla erityisen haitallista.

Maidon juominen vähentää rintasyövän riskiä

Tästä ei ole selvää tieteellistä näyttöä.

Maitotuotteiden "pelastajabakteerit" ovat myyttiä

Joitakin hyötyjä niillä voi olla. Esimerkiksi antibiootin aiheuttamaa ripulia voidaan tällaisilla valmisteilla ehkäistä. Voi olla, että niillä on pientä vaikutusta allergisen, atooppisen ihottuman kehittymiseen. Mutta mitään isoja vaikutuksia ei niillä ole. Lisäksi tuotteiden välillä on isoja eroja.

Kuinka paljon maidon terveysvaikutuksista tiedetään?

Maitoa on tutkittu aika paljon, koska se on joidenkin välttämättömien ravintoaineiden lähde, kuten kalsiumin ja b-ryhmän vitamiinien.

Mitä hyötyä maidosta on aikuiselle?

Se on hyödyllinen juuri välttämättömien ravintoaineiden lähteenä, etenkin kalsiumin. Lisäksi se on ruokavaliosta riippuen myös vaihtoehtoinen proteiinin lähde. Kannattaa kuitenkin miettiä, millaisia maitotuotteita käyttää. Rasvapitoisuus kannattaa huomioida, eli kannattaa käyttää rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita etenkin sydänterveyden takia. Maitovalmisteiden rasvasta saa sydämen kannalta haitallisia rasvoja.

Kannattaako maitoa juoda?

Kyllä. Lisäksi on hyvä käyttää hapanmaitovalmisteita ja juustoja. Meidän ruokakulttuurissamme maitovalmisteet ovat tärkeä välttämättömien ravintoaineiden lähde. Näistä kalsium on kaikkein tärkein.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.