Tätä kaikkea energiajuomat pitävät sisällään – haitallista vai ei?

Energiajuomien suosio on kasvanut viime vuosina erityisesti nuorien keskuudessa. Mutta mitä nämä piristävät trendijuomat pitävät todellisuudessa sisällään?

Energiajuomat sisältävät kofeiinia sekä sokeria ja vettä kuten kaikki virvoitusjuomat. Juomiin lisätään myös muita piristäviä vaikutuksia sisältäviä yhdisteitä, kuten guaranaa, tauriinia tai glukkuronolaktonia. Energiajuomissa voi olla myös B-ryhmän vitamiineja tai inositolia tai koliinia, jotka ovat vitamiinien kaltaisia yhdisteitä.

Tauriini pienempi paha kuin kofeiini?

Erityisesti energiajuomiin lisättävä aminohappo tauriinion herättänyt paljon keskustelua ja epäilyjä sen mahdollisista haittavaikutuksista. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n vuoden 2009 selvitys kuitenkin vapautti tauriinin epäilyiltä. Selvityksen mukaan energiajuomien kofeiinista on enemmän haittaa terveydelle kuin huolta aiheuttaneista tauriinista ja glukuronilaktonista.

Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira on Euroopan valvovan viranomaisen kanssa samoilla linjoilla.

– Kofeiini voi aiheuttaa jo pieninä määrinä kofeiinille herkille henkilöille sydämentykytystä, vapinaa, hermostuneisuutta ja verenpaineen nousua sekä lapsille ja nuorille kiihtyneisyyttä, ahdistuneisuutta, jännittyneisyyttä ja unettomuutta, Evirassa arvioidaan.

Mitä energiajuomat pitävät sisällään?

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo, mitä energiajuomien ainesosat ovat:

Kofeiini on alkaloidi, jota on yli 60 kasvin lehdissä, siemenissä tai hedelmissä: esimerkiksi kahvipavuissa ja teepensaan lehdissä. Kofeiini vaikuttaa ihmiseen piristävästi keskushermoston kautta vähentämällä väsymyksen tunnetta ja lisäämällä vireyttä. Piristävä vaikutus kestää muutamasta tunnista jopa kymmeneen tuntiin. Vaikutukset riippuvat nautitun kofeiinin määrästä ja henkilön yksilöllisestä aineenvaihdunnasta.

Tauriini on aminohappo, jota on paljon lihassa, kalassa ja äyriäisissä sekä jonkin verran pavuissa, pähkinöissä ja sienissä. Ihmisen elimistössä muodostuu tauriinia luontaisesti, sitä on mm. äidinmaidossa. Tauriinin oletetaan toimivan aivoissa välittäjäaineena. Tauriini estää kouristuksia ja vaikuttaa hormonien eritykseen, kivuntuntoon sekä elimistön lämmönsäätelyyn. Sitä esiintyy muun muassa aivoissa, silmän verkkokalvoilla ja sydänlihaskudoksessa.

Inositoli on on karbosyklinen alkoholi, joka luokitellaan ns. vitamiini kaltaiseksi yhdisteeksi. Sillä on suuri merkitys solukalvon osana.

Guarana on Brasiliasta peräisin oleva kasvi, joka sisältää kofeiinia. Guaranan lyhytaikaiset vaikutukset perustuvat tavallisesti kasvin korkeaan kofeiini- ja tanniinipitoisuuteen. Guaranapitoisten tuotteiden vaikutus ei eroa muista kofeiinipitoisista tuotteista.

Glukuronolaktoni on glukoosin eli sokerin aineenvaihduntatuote. Sen esiastetta glukuronihappoa esiintyy kasveissa, etenkin kasvikumeissa. Glukuronolaktonia syntyy luontaisesti ihmisen elimistössä, joka tarvitsee sitä muun muassa sidekudosten muodostamiseen.

Tutkimustulokset ristiriitaisia – haitaksi terveydelle vai ei?

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut energiajuomien piristävien ainesosien turvallisuudesta tieteellisen lausunnon vuonna 1999 ja täydentänyt sitä vuonna 2003. EFSA:n mukaan energiajuomat eivät ole vaaraksi terveille aikuisille kohtuullisesti nautittuna. Suositeltavaa kuitenkin on, ettei energiajuomia käytettäisi runsaan alkoholin käytön yhteydessä eikä janojuomina. Tämän lisäksi juomia ei suositella lapsille tai raskaana oleville.

Monissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu energiajuomissa piilevän riskitekijöitä. Esimerkiksi amerikkalaisilla lentäjäopiskelijoilla toteutettu tutkimus todisti energiajuomien vaikuttavan häiritsevästi paineen alla työskentelevien koordinointi- ja kontrollikykyyn. Juomat saattavat olla riskitekijä myös sydän- ja verisuonisairauksia poteville.

Monet tutkijat toivovat, että lasten energiajuomien käyttöä ryhdyttäisiin sääntelemään tarkemmin. Suomessa monet kaupat ovatkin ottaneet käyttöön K15 -ikärajan energiajuomille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat