Tästä tunnistat työpaikkasi marttyyrin – vai oletko se sinä?

Tiedäthän sen tyypin, joka on ensimmäisenä töissä, lähtee viimeisenä – ja haluaa kaikkien tietävän siitä? Näistä merkeistä tunnistat työpaikkasi marttyyrin. Oletko se sinä? Ota selvää!

Töissä vietetään enemmän aikaa kuin missään muualla, joten ei ole ihme, että se poikii reilusti ärsyttäviä käytösmalleja. Mites esimerkiksi se työkaveri, joka ei ole keittänyt kupillistakaan teetä vedenkeittimen keksimisen jälkeen, mutta on ensimmäisenä käsi pystyssä tilaamassa kuppia, kun sinä olet keittämässä teetä? Tämän työkaverin mielestä on myös ihan ok jättää mikroon levinneet ruoat siivoamatta.

Entäs sitten tämä? Työkaveri, joka klikkaa ahkerasti sähköpostin "vastaa kaikille" -nappulaa. Hän lähettää viestin kolmelta aamuyöllä työkaverilleen, jonka kopiona ovat kaikki paitsi kiinteistön siivooja. Pintapuolin viesti vaikuttaa ystävälliseltä päivitykseltä, mutta kaikki tietävät sen sisältävän ei-niin-piilotetun viestin, jonka sanoma on: "Halusin teidän vain tietävän, että sillä aikaa kun te nukuitte untuvapeittojenne alla, minä olin töissä". Tämä viesti tulee samalta henkilöltä, joka kieltäytyy ottamasta vastaan muiden apua, ajattelee delegoinnin olevan kirosana eikä mitenkään voi pitää lomaa, koska firmahan voi mennä siitä vaikka konkurssiin. Tämä tyyppi on toimiston marttyyri. Stylist.com-sivusto kartoittaa toimistomarttyyrin taustoja.

Pelko työpaikan menetyksestä

Monin tavoin kuluttavassa työssä pakertaminen, viimeisenä työntekijänä toimistolla istuminen isoimmalla työtaakalla – ja pienimmällä avulla – on viimeisin modernin työkulttuurin kirous. Vuonna 2011 63,9 prosenttia briteistä ei käyttänyt koko lomaoikeuttaan ja 73 prosenttia henkilökunnasta otti lomallaan yhteyttä työpaikkaansa sähköpostilla, tekstiviestillä tai puhelimitse. Työ vie suurimman osan ihmisten ajasta ja silti työntekijöiden seassa on kasvava joukko niitä, jotka aktiivisesti etsivät lisää töitä tehtäväkseen – ja sen jälkeen kertovat asiasta kaikille.

Tänä päivänä on vaikea olla olematta marttyyri ammatissaan. Työmarkkinat eivät ole koskaan olleet näin arveluttavat ja töitä pakerretaan usein enemmänkin kuin kahdeksan tuntia päivässä. Ei siis ole yllättävää, että työpaikoille puhkeaa tällainen ahdistuneisuuden alakulttuuri, kun saa olla onnekas ylipäätään omistaessaan työpaikan. Tuloksena on kasvava joukko ihmisiä, jotka haluavat epätoivoisesti näyttää olevansa valmiita uhraamaan enemmän kuin työkaverinsa todistaakseen olevansa korvaamattomia yritykselle.

– Ennen työntekijöillä oli tapana pitää silmällä ylennyksiä, mutta nyt heistä tuntuu, ettei heillä ole mahdollisuuksia neuvotella asiasta. Se saa heidät ajattelemaan, että ainoa purkautumistie on valittaminen ja ainoa saavutettavissa oleva palkinto on työkavereilta saatava kehu, selittää Work Foundationin tutkija Wilson Wong.

Mutta kaikesta ei voi lamaakaan syyttää. Toimistotyössä on nähtävissä toinenkin sosiaalinen trendi, nimittäin olla "hyvin kiireinen" elämän jokaisella osa-alueella. Joten jos sosiaalinen tai romanttinen elämäsi ei kukoista niin kuin haluaisit, saatat viettää viikonlopun jonkun raportin parissa perustellen itsellesi, että sen on oltava pian valmis ja sitä ei todellakaan voi tehdä normaalin työpäivän puitteissa.

Onko toimistomarttyyrin rooli sitten paha asia, jos se tarkoittaa sitä, että työt tulee tehtyä?

– Toimistomarttyyrius on oikeastaan addiktio. Ihmiset ajattelevat sen olevan tehokas työkalu saada muut huomaamaan heidät, mutta saattavat huomata työkaverien oikeastaan närkästyvän siitä. Siitä tulee paha kierre – tunne siitä, ettei suurta panostasi huomata tuottaa kaunaa ja vihaa, joka saattaa tunkeutua myös yksityiselämääsi, jossa purat turhautumistasi. Se voi lopulta johtaa masennukseen, kertoo psykoterapeutti Rachel Shattock-Dawson.

Viestit viikonloppuisin loukkaavat yksityisyyttä

Toimistomarttyyrius on tilanne, jossa voi vain hävitä: tunnet olosi ylityöllistetyksi ja aliarvostetuksi sillä aikaa kun työkaverisi tekevät hiljaa saman määrän töitä kuin sinäkin ja ärsyyntyvät koko ajan lisää marttyyriudestasi.

– Minulla on kollega, jolla on tapana jättää Post-it-lappuja pöydälleni sanoen "On myöhä, joten kirjoitan vain nopeasti…" tai sitten hän lähettää sähköpostistaan kopion kaikille keskellä yötä. Se on turhauttavaa, sillä minäkin teen usein kotoa käsin töitä, mutta en koskaan tekisi asiasta niin suurta numeroa, kertoo 32-vuotias Rosie Hirsch Leedsistä.

Pomosikaan ei välttämättä reagoi myönteisesti jatkuvaan huomion kärkkymiseen. FitFlopin perustaja Marcia Kilgore kuvailee tuntemuksiaan näin:

– En halua sähköposteja viikonloppuisin, sillä ne loukkaavat vapaa-aikaani perheen kanssa. En arvosta työntekijöitä, jotka ovat näin huolestuneita statuksestaan.

Ironista toimistomarttyyriudessa on se, että se myös horjuttaa uskottavuuttasi. Jos sinun on stressattava kaikille ääneen, ettet ehdi töiden jälkeen oluelle, sillä sinulla on niin paljon tekemistä, se saattaa kieliä siitä, ettet osaa aikatauluttaa tekemisiäsi tai et ole kykeneväinen työhösi. The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) selvitti, että tuotteliaimmat työntekijät ovat niitä, jotka tekevät vähiten työtunteja.

Mikä motivoi marttyyria?

Marttyyri saattaa myös tulla kipeänä töihin, vaikka hänen pitäisi olla sairaslomalla. Tämä läsnäolo maksaa tehottomuudellaan työnantajalleen ylimääräistä. Toimistomarttyyrit eivät siis työskentele järkevästi.

Mikä sitten motivoi toimiston marttyyria? Kaiken takana on huono itseluottamus, sillä henkilöllä on jatkuva tarve päihittää "oma parhaansa", jottei häntä koskaan voitaisi syyttää epäonnistumisesta. Joillekin työ tuntuu myös olevan olennainen osa persoonaa.

– Toimiston marttyyrin identiteetti on urakeskeinen, joten sen vahvistaminen perustuu työssä pärjäämiseen, Wong kertoo.

Marttyyriudella on tapana pahentua itsestään. Jos yksikin ihminen ajattelee hänen olevan korvaamaton, sitä enemmän hän jatkaa käyttäytymistään ja kokee menestyneensä. Sen lisäksi että marttyyriudesta on haittaa hänen omalle psyykelleen, sillä voi olla myös valtaisia seurauksia muulle toimistolle.

– Hän lisää ryhmän stressitasoa ja saa muut ajattelemaan, että hänen tapansa työskennellä on menestyksen malli. Se voi johtaa loputtomaan ja tarpeettomaan kilpailuun olla toista parempi.

Unohda kehujen kerjääminen

Jos pelkäät olevasi työpaikan marttyyri, voit tarttua asiaan ja tehdä sille jotain. Pidä huolta, että sinua kuullaan ja arvostetaan – fiksulla ja hienovaraisella tavalla.

Yksi tapa erottua joukosta on tuoda esiin jotain erityistaitoasi – voit olla työpaikkasi asiantuntija sinua kiinnostavissa asioissa. "Minä, minä, minä" -lähestymistapaa kannattaa välttää. Se, että loistat ensimmäisenä ja viimeisenä toimistolla menee saattaa mennä pomosi silmissä huonon ajanhallinnan piikkiin.

Myös työn ulkopuolisen elämän arviointi auttaa. Kysy itseltäsi, miksi sinusta tuntuu, että sinun on todisteltava muille arvoasi ja ala rakentamaan palkintoja itsellesi työn ulkopuolella. Tällöin sinun ei tarvitse anella huomiota ja kehuja työpaikalla. Kannattaa siis lopettaa työt ajoissa ja mennä ystävän kanssa kahville. Kollegasi ja pomosi saattavat hyvinkin kiittää sinua!


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat