Tässä ovat omituisimmat unihäiriöt – tunnistatko oireet?

Unen aikana voi tapahtua monia erilaisia häiriöitä, joista osasta et välttämättä ole itsekään tietoinen. Katso lista kuudesta omituisimmasta häiriöstä!

Huffington Postissa julkaistussa artikkelissa selitetään ja kummastellaan outoja, mutta monelle yleisiä unen aikana tapahtuvia asioita. Kärsitkö sinä jostakin näistä?

Unihalvaus

Jos olet koskaan heränny kesken uniesi, etkä ole pystynyt liikuttamaan mitään osaa kehostasi, olet luultavasti kärsinyt unihalvauksesta. Yleisimmin unihalvaus tapahtuu niiden sekuntien tai minuuttien aikana, jolloin olet juuri heräämässä. Syy unihalvaukselle tulee siitä, että aivojen toinen osa herää aikaisemmin kuin se, jonka kontrolloi liikkumistamme. Halvaus menee nopeasti ohi, eikä se epämiellyttävyydestään huolimatta ole vaarallinen.

REM-unen aikainen liikehäiriö

Aivojen ollessa vilkkaassa REM-unen vaiheessa, kroppa voi elää täysin omaa elämäänsä reagoimalla aivojen uneen esimerkiksi potkimalla, huutamalla, käsien heiluttelulla tai vaikkapa sängystä tippumalla. Erityisen voimakkaita "kohtauksia" voi tapahtua, mikäli on altistunut alkoholille tai huumausaineille. Asiantuntijoiden mukaan häiriö voi pahentua ajan kuluessa, ja väkivaltaisuuskaan ei ole poissuljettua. Perusteellinen lihasrentoutus auttaa tilan hoidossa.

Unissa kävely ja puhuminen

Kuten unihalvaus, unissa kävely ja puhuminen johtuvat siitä, että osa aivoista on jälleen unessa ja osa hereillä. Asiantuntijoiden mukaan yleisimmät unissa kävelyt toistavat jotakin normaalia arkirutiinia, kuten WC:hen tai keittiöön kävelyä, eikä sillä ole mitään tekemistä meneillään olevan unen kanssa.

Yökastelu

Yökasteluksi lasketaan yli 6-vuotiaan lapsen tahaton virtsaaminen sänkyyn unen aikana. Yökastelu johtunee lapsen kehittymättömästä pidätyskyvystä, ja siitä yleensä "parannutaan" iän myötä ilman sen kummempia toimenpiteitä.

Hampaiden narskuttaminen

Häiriötä esiintyy niin yö- kuin päiväunissakin, kun hampaita liu'uttaa edestä takaisin unen aikana. Erityisen häiritsevää hampaiden narskutus on mahdollisesti vieressä nukkuvalle henkilölle, ja pahimmillaan narskutus voi johtaa jatkuvaan särkyyn tai hammasvaurioihin. Syynä narskuttamiselle voivat olla stressi, rentoutumisen vaikeus sekä huonot nukkumatavat, ja helpotusta vaivaan voi saada hammaslääkärillä teetettävästä hammassuojasta.

Räjähtävän pään syndrooma

Tämä häiriö on huomattavasti esimerkiksi unissakävelyä harvinaisempaa. Asian läpikäyneiden mukaan häiriö tuntuu aivan siltä, kuin pää kasvaisi ja olisi räjähtämäisillään sen sisältä kuuluvan voimakkaan äänen ansiosta. Luonnollisetikaan mitään ääntä ei kuitenkaan pään sisältä kuulu. Ilmiötä on tutkittu melko vähän, mutta tiedemiesten mukaan tila ei ole kuitenkaan vaarallinen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja