Mainos

Tarkka: Tuomiovalta pois poliitikoilta

Politiikan asiantuntija ihmettelee perustuslakivaliokunnan ja valtakunnanoikeuden roolia suomalaisessa oikeusjärjestelmässä.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkan mukaan poliitikoista koostuvat elimet eivät ole sopivia tutkimaan esimerkiksi pääministerin jääviysepäilyjä.

- Kummallista on, että molemmat elimet ovat sellaisia, missä poliitikot tekevät lain tulkintaa ja tuomioistuinmenettelyä toisista poliitikoista. Tämä on ainakin instituutioiden tasolla melkoinen ristiriita ja ristiriidassa vallanjakoperiaatteiden kanssa, Tarkka sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

- Niissä lähdetään siitä, että eduskunta ja parlamentaarinen päätöksenteko hoitaa lainsäädäntöä ja tuomioistuin hoitaa tuomiovallan. Mutta perustuslakivaliokunnassa ja valtakunnanoikeudessa nämä menevät sekaisin, Tarkka selventää.

Perustuslakivaliokunta selvittää entisen pääministerin Matti Vanhasen toimien lainmukaisuutta Raha-automaattiyhdistyksen avustusten jakamisessa. Matti Vanhasta valiokunta kuulee ensi viikon torstaina.

Vanhasen tapauksessa Tarkka kummastelee myös entisen pääministerin "hoksaamattomuutta" avustusjupakassa.

- Mielestäni tämän asian hoksaamisen ei olisi pitänyt olla kovinkaan vaikeaa. Tulee mieleen, että hän on tiennyt sen kaiken aikaa ja kuvitteli, että tästä selvitään maan tavan mukaan eli ei kiinnitetä huomiota.

Katso Jukka Tarkan haastattelu: (Huomenta Suomi 24.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.