Mainos

Tarja Filatov korvaa Virpa Puiston työministerinä

Kansanedustaja Tarja Filatov on valittu uudeksi työministeriksi.

SDP:n puoluehallitus ja eduskuntaryhmä tekivät Filatovista ministeriehdokkaan pikavauhtia sen jälkeen, kun paikalle aiottu kansanedustaja Virpa Puisto yllättäen kieltäytyi tehtävästä. Aamulla julki tullut Puiston ilmoitus yllätti useimmat SDP:n piirissä pääministeri Paavo Lipposen lähipiiriä lukuunottamatta. Filatov oli Lipposen ehdokas paikalle. Ehdokas hyväksyttiin ensin puoluehallituksessa ja sen jälkeen eduskuntaryhmän kokouksessa.

Kansanedustaja Reijo Laitinen otti ryhmän keskustelussa esille myös muutamia muita kansanedustajia. Antero Kekkonen, Pirkko Peltomo ja Jukka Gustafsson kieltäytyivät kuitenkin ehdokkuudesta. Laitinen piti Kekkosen nimeä esillä myös puoluehallituksessa. Hän jätti puoluehallituksen päätökseen eriävän mielipiteensä. Keskustelua herätti jonkin verran se, että Hämeenlinnasta on tämän jälkeen kaksi puolueen ministeriä. Siellä asuu myös oikeusministeri Johannes Koskinen. Lipponen kehotti ajattelemaan valtakunnallista poliittista tasoa ja jättämään alueelliset näkökohdat vähemmälle.

Filatov on seurannut päivänpolitiikkaa mm. SDP:n varapuheenjohtajan ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan paikoilta. Lipposen mielestä ei ole oikein, että näissä asioissa Helsinki voisi olla ainoa poikkeus. Sieltä voi olla jopa kolme ministeriä samasta puolueesta, hän totesi. Lipponen kehui Filatovia, että tämä on iästään (36) huolimatta kokenut poliitikko. Hänellä on takanaan monia merkittäviä järjestötehtäviä SDP:n piirissä. Kansanedustajaksi Filatov valittiin ensimmäisen kerran 1995 ja nyt hän istuu toista kauttaan.

Puisto pahoittelee tapahtunutta

Virpa Puisto, kuva 2

Turkulaisedustaja Puisto ilmoitti aamulla, että hän ei otakaan vastaan työministerin salkkua. Puisto ehti jo suostua tehtävään ja hänet oli tarkoitus nimittää ensi viikon perjantaina. Puisto sanoo kieltäytyvänsä ministerinsalkusta poliittisista syistä ja painottaa, että päätös on täysin henkilökohtainen.

Syy vetäytymiseen löytyy Puiston mukaan miehensä Mikko Ervelän laman aikaisesta konkurssista. Vaikka Ervelän liiketoimet eivät johtaneet syytteisiin, Puiston mukaan hänen miehensä tekemiset olisi vaimon ministerikaudella saatettu nostaa uudelleen julkisuuteen. Puiston mukaan jatkuvat spekuloinnit siitä, olisiko puolison liiketoimissa sittenkin ollut jotain hämärää olisivat haitannut ministerin työtä. -Se olisi ollut kohtuutonta myös miehelleni, Puisto sanoo.

Puisto pahoittelee sitä, että hän ehti suostua ministeriehdokkaaksi ja arvelee, ettei hän ehtinyt harkita asiaa tarpeeksi ennen suostumistaan. -On sellainen olo, että olisin pettänyt niitä ihmisiä, jotka ovat tuupanneet minut politiikassa mäen päälle. Sieltä mäen päältä minä sitten sanon, etten voi olla täällä, Puisto toteaa. Puisto kuitenkin uskoo, että hän voi edelleen vaikuttaa kansanedustajana niihin asioihin, joita hän ministerinäkin olisi ajanut.

Lipponen ymmärtää Puistoa

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Puiston kieltäytyminen työministerin tehtävästä perustuu hänen vastuuntuntoiseen ja realistiseen harkintaansa. -Hän on toiminut avoimesti ja rehellisesti. Minulla on täysi luottamus hänen kykyihinsä hoitaa hänelle uskottuja tehtäviä, toteaa Lipponen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.