Mainos

Tappouhkauksia saanut Muhammed-piirtäjä Suomessa

Iin kunnassa on ollut viikon verran salanimellä liikkunut mies. Ruotsalaista kuvanveistäjää on kutsuttu turvallisuussyistä vain Lauriksi koska hänen oikea nimensä, Lars Vilks on al-Qaidan tappolistalla.

Hän sai islaminuskoisten fatwa-tappotuomion kolme vuotta sitten Pakistanin al-Qaidalta. Uhka on todellinen: Vilksin kimppuun hyökättiin viimeksi toukokuussa Uppsalan yliopiston luennolla, hänen talonsa on sytytetty palamaan ja hänen murhansa suunnittelusta on pidätetty useita ihmisiä Yhdysvalloissa, Irlannissa ja Sudanissa.

- Tätä Pohjois-Suomea pidän turvallisena maaperänä, sanoo Muhammed-pilapiirtäjänä tunnettu Vilks. Vaara on suurempi jos olen pidempiä aikoja jonkun suurkaupungin lähellä, jossa on isoja muslimiyhteisöjä ääriaineksineen ja jos vierailustani ilmoitetaan etukäteen, hän lisää.

Iin muotoilu-biennaalin järjestäjät ovat pitäneet tiukkaan salaisuutena, että paikallisen Matkahuollon eteen nousseessa torniveistoksessa on muutakin epätavallista kuin torni itse. Vain pieni ydinjoukko Iissä on tiennyt missä Vilks majoittuu ja missä milloinkin liikkuu. Hänen olinpaikkansa ilmoitetaan tarkkaan suojelupoliisille. Vilksin hengestä on huhujen mukaan luvattu 100 000 tai 150 000 dollarin tapporaha.

Arkielämämme on muuttunut

Vilksin kohtalo kertoo konkreettisesti miten arkielämä Pohjoismassakin on muuttunut. Kaikki vanhat tavat tai symbolit eivät enää olekaan korrekteja, kun niitä katsovat maahan muuttaneet äärimuslimit. Kiistat suvivirren, koulun joulujuhlien tai betoniporsaiden sopivuudesta ovat esimerkkejä.

Taitelijana Vilks on ottanut tehtäväkseen uusien kipupisteiden osoittamisen. Hän on koulutukseltaan taiteentohtori ja työskenteli professorina Bergenin ylipistossa ennen eläkkeelle jäämistään. Nyt hän keskittyy kuvanveistoon ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Sen minkä murhauhkauksilta pystyy.

- Osallistuin näyttelyyn, jonka nimi oli Koira taiteessa. Samassa ruotsalaisessa galleriassa oli aiemmin ollut näyttely Kissa taiteessa. Siellä oli esimerkiksi George Bushin hahmoon piirretty ilkeä kissa, eikä siitä tullut mitään ongelmia. Piirsin koiran profeetta Muhammedina, turbaani päässä, seisomassa liikenneympyrässä, kertoo Vilks.

Tanskalaisen Jyllands Postenin pilapiirrokset profeetta Muhammedista olivat kaksi vuotta aikaisemmin, 2005, nostattaneet valtavan mielenosoitusten ja ostoboikottien aallon ympäri islamilaista maailmaa. Ruotsalaisgalleristi ei halunut ottaa mitään riskiä ja poisti Vilksin työn juuri ennen avajaisia. Paikalle sattunut toimittaja kirjoitti sensuroinnista jutun ja ristiriita julkaisuvapaudesta oli valmis. Örebrolainen lehti Nerikes Allehanda julkaisi yhden piirroksen ja kohu levisi mediaan ympäri maailman.

Muslimien raivo yllätti

- En aavistanut, että siitä voisi tulla tällainen kohu. Profeetasta on vaikka kuinka monta piirrosta, mutta tämä raivostutti muslimit. Piirros ei ole edes kovin kummallinen, sanoo Vilks

Omassa blogissaan Vilks on julkaissut useamman version koirasta, mutta hakkerit käyvät tuhoamassa ne toistuvasti. Vilksillä on omat epäilynsä siitä, ketä hakkerit ovat.

Ruotsin viranomaiset ottivat fatwan tosissaan, kehottivat Vilksiä menemään "maan alle", vaihtamaan identiteettiä, kasvattamaan parran ja käyttämään aurinkolaseja.

- Vaihtelin alussa majapaikkaa joka yö mutta tieto siitä levisi lehtiin ja päätin palata kotiin.

Vilks asuu pienellä paikkakunnalla Helsingborgin lähellä. Hän on poliisin suojelussa mutta ei yötä päivää kuten hänen tanskalainen kohtalotoverinsa Kurt Westergaard.

- En usko että minulle mitään tapahtuu ja jos joku yrittäisi hyökätä, ehtisin kyllä karkuun, kertoo 64-vuotias, sporttinen Vilks ja tietää itsekin olevansa epärealistinen.

"Piirtämäni pistekin voisi olla pilakuva Muhammedista"

Vilks ei voi vaaratta piirtää minkäänlaista kuvaa koirasta - eikä sitä vaaratta voisi julkaista.

- Vaikka piirtäisin pelkän pisteen paperille, katsoja voi väittää sen esittävän profeetta Muhammedia, kertoo Vilks. Minut on leimattu, enkä pääse siitä leimasta millään eroon.

Vilksistä on tullut kulttuurikonfliktin elävä esimerkki; häntä harmittaa, että länsimaissa varotaan ristiriidan selvittämistä islaminuskoisten kanssa ja kasvatetaan ongelmaa joustamalla omista periaatteista.

- Annamme aina periksi puolessa heidän vaatimuksistaan. Emme kerro suoraan, miten meidän demokratiassamme toimitaan, että täällä noudatetaan vain täkäläisiä lakeja.

Vilksin mukaan emme pidä maahanmuuttajia täysivertaisina kansalaisina vaan ajattelemme, että he eivät ymmärrä eivätkä siedä meidän elämäntapaamme. Emme anna heille edes mahdollisuutta osallistua itse keskusteluihin, kertoo Vilks. Hänen mukaansa vasemmistolaisesti ajattelevat yliymmärtäjät paapovat maahanmuuttajia ja tekevät heille samalla karhunpalveluksen.

- Heidän pitäisi saada tietää, että täällä ei noudateta sharia-lakia eikä lain tulkinnassa tehdä poikkeuksia uskontojen mukaan. Pilapiirros ei ole meillä mikään suuri juttu, niitä on aina tehty, eikä niitä pidä ottaa henkilökohtaisena hyökkäyksenä. Ulkomaalaisvastaisuudesta on syntynyt noidankehä. Todistaaksemme olevamme puhtaita, ylireagoimme välttämällä kaikkea mikä voisi olla vähän sinne päinkään.

Vilksin mukaan jo näistä asioista puhuja leimataan rasistiksi tai äärioikeistolaiseksi. Vilks kertoo, että hänen väitetään edustavan ja hyödyttävän maahanmuuttovastaisia puolueita, vaikka hän ei ole mitenkään politiikassa mukana. Leimaamalla yritetään vaientaa keskustelu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.