Mainos

Tappava ilmatorjunta-ase käytössä myös Suomessa

Turma on maan armeijan lähihistorian pahin. Sveitsiläinen kaksipiippuinen, 35 mm:n Oerlikon-ilmatorjuntakanuuna on myös yksi Suomen puolustusvoimien ilmatorjunta-aseista.

Viallinen ilmatorjunta-ase on aiheuttanut yhdeksän sotilaan kuoleman sotaharjoituksissa Etelä-Afrikassa, sanoo armeijan tiedottaja prikaatikenraali Kwena Mangope.

Lisäksi 15 ihmistä on saanut vammoja, kun ilmatorjuntakanuuna avasi itsekseen tulen kovapanosammuntojen aikana eilen. MK5-tyyppinen ase oli tietokoneohjauksessa.

- Uskomme, että tekninen sysäys aiheutti onnettomuuden. Ase alkoi ampua kontrolloimattomasti, Mangope sanoo.

Maan armeijan lähihistorian pahin turma tapahtui Lohatlan taistelukoulussa maan pohjoisosassa. Siellä oli meneillään vuotuinen sotaharjoitus, johon osallistui 5000 henkeä.

"Ei laukea itsestään"

Sveitsiläinen kaksipiippuinen, 35 mm:n Oerlikon-ilmatorjuntakanuuna on myös yksi Suomen puolustusvoimien ilmatorjunta-aseista. Se on käytössä myös Panssariprikaatissa ilmatorjuntapanssarivaunu 90 Marksmanissa tyyppinä KDA ja koulutuskäytössä tykistölavetilla tyyppinä KDB.

Panssariprikaatin tiedottaja, yliluutnantti Ari Viitala sanoo olevansa varma siitä, ettei ase ala ampua itsekseen. Tyypistä MK5 hän ei ole edes kuullut.

- Aseessa on mekaaninen varmistus, ja sitä ohjataan hydraulisesti ja sähköllä. Kun mekaaninen varmistustappi on päällä, ase ei toimi. Kun varmistin on pois päältä, ase vaatii aina laukaisun. Itsekseen se ei tapahdu, painotti yliluutnantti Viitala.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.