Tapio Wirkkalan hopeat

Kuin jäätä - sekä väriltään että muodoltaan. Tapio Wirkkalan suunnittelemat boolikannu ja mukit muistuttavat jonkin verran hänen suunnittelemaansa Ultima Thule -sarjaa sillä myös näissä tuotteissa on voimakas jään tuntu. Hopea näyttää niin ohuelta ja kovalta, että voi hyvin kuvitella kuinka jääpalat helähtävät boolia kaadettaessa. Wirkkala suunnitteli nämä käsin taottavat esineet vuosina 1962-63. Perinteinen sileä hopean pinta ei tyydyttänyt Wirkkalan makua. Hän halusi saada uutta ilmettä hopean pintaan ja niin kehittyi erilaisia himmeitä ja taottuja pintoja sekä himmeitten ja kiiltävien pintojen yhdistelmiä. Pinnan muodot tehdään perinteisillä menetelmillä, supistusvasaroinnilla eli rekkauksella. Boolikalustoa tehdään yhä ja se on tilaustuote.

Kiiltäväkään pinta ei ollut Wirkkalalle vieras. Puhdaslinjaiset Trumpetti- kynttilänjalat ovat samalta vuodelta kuin kannu ja mukit. Trumpetit ovat sarjavalmistuksessa ja ne ovat olleet suurmenestys. Kynttilänjalka on kaunis yksin, parina tai suurena ryhmänä.

Wirkkalan omaa nimeä kantava upea ruokailuvälinesarja Tapio on yksinkertainen ja pelkistetty, toisin kuin hopeiset aterimet yleensä. Sarjaan kuuluu 29 osaa ja se valittiin vuonna 1958 ainoana ruokailuvälinesarjana vuoden 2000 kodin esineistöön. Se oli varsin tarkkanäköistä sillä näillä yhä tuotannossa olevilla hopeilla voi kattaa pöydän, oli astiasto sitten mikä tahansa. Se sopii sekä pelkistetyn että kruusatumman astiaston seuraan. Wirkkala oli tarkka siitä, että hänen suunnittelemansa tuotteet myös toimivat käytännössä. Hän varmisti haarukoiden ja veitsien käteensopivuuden röntgenkuvia tutkimalla. Siis kaunista ja toimivaa. Kun pitää näitä kädessään tuntuu hyvältä olla suomalainen!

Kuvauksen hopeat Kultakeskus, Hämeenlinna. Jälleenmyynti kello- ja kultasepänliikkeissä kautta maan.

Toimittaja: Hanna Sumari

(t.i.l.a. osa 25, 5.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja