Tapasten yllättävä historia – tiedätkö, miksi ne keksittiin?

Miten espanjalaiset perinneherkut, tapakset, ovat oikeastaan saaneet alkunsa?

Kuuluisat espanjalaiset pikkupurtavat, tapakset, eivät suinkaan ole luotu alkupaloiksi. Kun ateria aloitetaan tapaksilla, se myös päätetään niillä. Tarkoitus ei siis ole tilata alkupalaksi tapaksia, jonka jälkeen siirrytään pääruokaan, vaan tapaksia napostellaan juomisen lomassa.

Perinteisesti tapakset eivät tarkoita mitään tiettyä ruokaa. Tapas voi tarkoittaa paellaa, kinkkua, perunoita, juustoa ja paahtoleipää tai oikeastaan mitä vaan. Tärkeintä on, että annos on pieni ja se tarjoillaan juoman kanssa. Ennen vanhaa tapakset saattoivat olla juoman mukana ilmaiseksi tulevia naposteltavia, nykyään tapaksista joutuu useimmiten maksamaan.

Monta teoriaa tapasten synnylle

Sana tapas tulee espanjan verbistä 'tapar', peittää. Yleisimmän teorian mukaan tapakset kehitettiinkin alun perin juomalasien kansiksi. Historioitsijat ovat hieman eri mieltä siitä, miksi tapaksilla piti peittää juomalasi. Joidenkin lähteiden mukaan tapakset toimivat kansina sherrylle andalusialaisissa tavernoissa. Makea sherry houkutteli juomalasiin helposti hedelmäkärpäsiä, joten tapakset olivat kätevä tapa estää ötököiden lentäminen lasiin. Tapaksina tarjoiltiin tällöin yleensä leipää tai lihaa, esimerkiksi suolaista kinkkua tai chorizoa. Suolainen liha teki tietysti myös ihmiset janoisiksi, jolloin heidät saatiin tilaamaan lisää juotavaa.

Toisen teorian mukaan tapaksia alettiin tarjoilla 1500-luvulla, kun tavernojen omistajat yrittivät keksiä tapaa peitellä pilaantuneen tai huono viinin tuoksua. Viinin kanssa alettiin tarjoilla pitkään kypsytettyä, haisevaa juustoa, jolloin asiakkaat eivät haistaneet pilaantunutta viiniä.

Jotkut uskovat, että tapasperinne alkoi, kun Castilen kuningas Alfonso XIII pysähtyi kuuluisassa andalusialaisessa tavernassa Cadizissa. Kunigas tilasi lasin viiniä, jonka tarjoilija toi miehelle kinkkupalalla peitettynä. Tarjoilija halusi suojella viiniä, ettei sinne lentäisi kovan tuulen mukana rantahiekkaa. Tämän jälkeen kuningas tilasi toisenkin lasin viiniä "kannen kanssa"

On myös väitetty, että Espanjan armeija keksi tapakset aikoinaan estääkseen sotilaiden krapulan. Sotilaat juhlivat paljon, joten pienellä suolaisella purtavalla estettiin herrojen liiallinen humaltuminen ja seuraavan aamun huonovointisuus.

Kokkaa tapaksia kotona

Reseptit aukeavat klikkaamalla kuvaa!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja