Tapas-kirja (Atena kustannus) sisältää 70 pikkusruokareseptiä Espanjasta. Alussa johdatellaan monipuoliseen tapas-kulttuuriin ja loppuosan herkullisista ohjeista on helppo poimia vinkkejä illanistujaisiin.
Tapas eli Baskimaan tapaan pintxos on pientä syötävää, jolla toki voi korvata myös koko illallisen. San Sebastianissa kuten lukuisissa muissakin Espanjan kaupungeissa on tapana työn jälkeen kulkea ystävien kanssa baarista toiseen, nauttia kussakin pieni lasillinen viiniä ja pikkupaloja.
Baarien tiskeillä on toinen toistaan houkuttelevampia tarjoomuksia. Niistä voi itse kasata lautaselleen haluamansa määrän. Jossain vaiheessa tulee tarjoilija kysymään, montako olet syönyt. Omaatuntoa ei kuitenkaan kannata venyttää, sillä tarjoilija tietää kummasti napsimasi määrän!
Paistetut sardiinit (tai muikut) Sardinas Fritas
12 tuoretta sardiinia tai - suomalaisittain - 12 keskikokoista muikkua tai pikkusärkeä 1 1/2 rkl jauhoja suolaa ja mustapippuria öljyä paistamiseen tarjoiluun: sitruunalohkoja
marinadi: 2 tl persiljasilppua 4 rkl sitruunamehua 1/2 tl valkosipulimurskaa suolaa ja mustapippuria 4 rkl oliiviöljyä
Kastike/dippi: 1 iso tomaatti kaltattuna ja kuutioituna 1 pieni vihreä paprika pilkottuna 1/2 pientä sipulia silputtuna majoneesia suolaa ja mustapippuria
Viillä kalat pituussuunnassa auki mahapuolelta. Poista selkäruoto keskeltä; pään voit jättää. Levitä kalat auki. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Sivele kalojen sisäpinnalle marinadia. Anna vetäytyä parikymmentä minuuttia.
