Tanskan kuningatar Margareeta luopuu kruunusta 52 vuoden jälkeen

Kuningatar Elisabetin kuolemasta tasan vuosi – näin kuninkaallisten elämä on muuttunut 7:39
Katso myös juttu syyskuulta: Kuningatar Elisabetin kuolemasta tasan vuosi – näin kuninkaallisten elämä on muuttunut

Tanskan kuningatar Margareeta II luopuu kruunusta 14. tammikuuta. Hän ilmoitti asiasta uudenvuodenpuheessaan tänään sunnuntaina.

Margareeta jättää valtaistuimen pojalleen, kruununprinssi Frederikille.

Kun 83-vuotias Margareeta tammikuussa luopuu kruunustaan, hänen valtakautensa on kestänyt 52 vuotta. Margareetasta tuli kuningatar 31-vuotiaana, kun hänen isänsä kuningas Frederik kuoli vuonna 1972.

Margareetan kruunusta luopumisen jälkeen 55-vuotiaasta kruununprinssistä tulee kuningas Frederik X ja tämän vaimosta kruununprinsessa Marysta kuningatar.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kiitti kuningatar Margareetaa tämän tekemästä työstä.

– Haluan hyvillä mielin koko kansan nimissä osoittaa kaksinkertaisen kiitoksen hänen elinikäisestä työstään kuningaskunnan hyväksi, Frederiksen sanoi.

Selkäleikkaus joudutti päätöstä

Kuningattaren mukaan päätös kruunusta luopumisesta on kehittynyt vähitellen, mutta ratkaiseva vaikutin oli helmikuussa tehty selkäleikkaus.

– Se meni hyvin, kiitos taitavan sairaanhoitohenkilökunnan. Mutta leikkaus antoi minulle myös aiheen miettiä tulevaisuutta – eikö olisi aika jättää vastuu seuraavalle sukupolvelle, kuningatar sanoi.

– Olen päättänyt, että nyt on oikea ajankohta. 14. tammikuuta 2024 – 52 vuotta sen jälkeen, kun seurasin rakasta isääni, eroan kuningattaren tehtävästä, hän jatkoi.

Ensimmäistä kertaa nykyaikana pohjoismainen hallitsija luopuu kruunusta. Tämän jälkeenkin Margareetaa kutsutaan hänen majesteetikseen.

Margareetalla kaksi poikaa

Margrethe Alexandrine Dorhildur Ingrid syntyi vuonna 1940. Hänen vanhempansa olivat perintöprinssi Frederik, josta tuli vuonna 1947 kuningas Frederik IX. Margareetan äiti oli ruotsalainen prinsessa Ingrid, josta tuli sittemmin Tanskan kuningatar.

Vuonna 1967 Margareeta avioitui ranskalaisen Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezatin kanssa. Heille syntyi kaksi poikaa, kruununprinssi Frederik vuonna 1968 ja prinssi Joachim vuonna 1969.

Valtaistuimelle Margareeta nousi 14. tammikuuta 1972.

 

Lue myös:

    Uusimmat