Mainos

Tanska myöntää: Snowdenia oltiin jo hakemassa CIA:n koneella

Tanskan oikeusministeri on myöntänyt, että Yhdysvallat lähetti Tanskaan vankilentokoneen noutamaan tietovuotaja Edward Snowdenia. Asiasta uutisoi muun muassa The Local -uutisverkosto.

Tanskan oikeusministeri Soren Pind kertoi parlamentin lakivaliokunnalle, että Tanska antoi Yhdysvalloille luvan käyttää Tanskan ilmatilaa ja tanskalaislentokenttää kesäkuussa 2013. Yhdysvallat lähetti aiemmin CIA:n vankilennoissa käytetyn yksityiskoneen Kööpenhaminan lentokentälle. 

Pindin mukaan Tanskan hallitus oli tietoinen siitä, että lentokoneen oli määrä viedä Snowden Yhdysvaltoihin, jos tietovuotaja olisi saatu kiinni. Tuohon aikaan Snowden odotti Venäjällä päätöstä turvapaikasta.

Tanskalainen verkkolehti Denfri raportoi Yhdysvaltain lentokoneesta jo viime kuussa. Tuolloin Tanskan viranomaiset kuitenkin kiistivät tiedot koneesta. Denfri perusti tietonsa oikeusministeriöstä käsiinsä saamiinsa asiakirjoihin. 

Vielä keskiviikkona oikeusministeri Pind sanoi, ettei ollut tietoinen Kööpenhaminaan laskeutuneen koneen käyttötarkoituksesta. Perjantaina hän antoi lakivaliokunnalle kirjallisen lausunnon, jossa toteaa, että "Kööpenhaminassa olevan koneen tarkoitus oli ilmeisesti viedä Edward Snowden Yhdysvaltoihin, mikäli hänet olisi toimitettu Venäjältä tai jostain muusta maasta".

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja