Tänne sijoitetaan vaikeimmin oireilevat lapset – Linda, 17, kertoo: "Oot lukkojen takana, sulta viedään kaikki"

Linda on ollut eho-osastolla useita kertoja – syynä hatkareissut, itsetuhoisuus ja päihteet 1:36
Linda on ollut vaikeiden lasten ja nuorten eho-osastolla useita kertoja – syynä hatkareissut, itsetuhoisuus ja päihteet.

Suomessa on viisi valtion koulukotia, joissa on yhteensä 11 erityisen huolenpidon osastoa ehoa. Useita kertoja eholla ollut Linda kuvailee osastoa vankilaksi.

Näillä eho-osastoilla on vaikeasti oireilevia lapsia ja nuoria, jotka ovat iältään 12–17 vuotta.

Erityisen huolenpidon osastolle päätyvät nuoret vaarantavat vakavasti käytöksellään omaa kasvuaan ja kehitystään tai terveyttään eivätkä he ole muulla tavoin hoidettavissa.

– Meillä järjestetään hoitoa vaativammille nuorille, jotka tarvitsevat pysäytystä tai lyhyen jakson, jolla pystytään vaikuttamaan nuoren käyttäytymiseen, Sairilan koulukodin erityisen huolenpidon osaston tiiminvetäjä Jani Jämsä kertoo Rikospaikan haastattelussa.

– Eho-jakso on aika voimakas toimenpide. Ovet laitetaan lukkoon ja nuorelta viedään käytännössä kaikki yhteydenpitomahdollisuudet.

Eho-osastolla nuorilta viedään oma puhelin pois eivätkä he saa liikkua yksin ilman aikuista mihinkään.

Useita kertoja eholla

Jokaisella eho-osastolla on neljä paikkaa, mutta niitä tarvittaisiin kipeästi lisää. Jonossa on tällä hetkellä 50 nuorta odottamassa pääsyä erityisen huolenpidon osastolle.

Eholle nuoria sijoitetaan lyhyemmäksi ajaksi kuin muihin lastensuojelun yksiköihin.

Sama nuori voi päätyä eholle useitakin kertoja, mutta kerrallaan siellä ollaan korkeintaan 90 vuorokautta.

17-vuotias Linda (nimi muutettu) sijoitettiin asumaan kodin ulkopuolelle, kun hän oli vasta 6-vuotias. Hän on ollut jo 11 vuotta sijoitettuna eri laitoksiin. Linda on joutunut eholle useamman kerran.

Syynä ovat olleet päihteet, hatkareissut eli karkaamiset, koulunkäymättömyys, itsetuhoisuus.

– Sosiaalityöntekijä ja ohjaaja olivat huolissaan, miten pärjään. He halusivat varmistaa, että nuori pysyy hengissä ja saisin elämän raiteilleen, Linda kuvailee.

Vankilameininkiä

Lindan mukaan kukaan nuori ei halua eholle. Hän pääsi sieltä edellisen kerran pois tammikuussa 2023.

Viimeiselle eho-jaksolle Linda joutui huumeiden, hatkojen, itsetuhoisuuden ja koulunkäymättömyyden takia.

– Ne ensimmäiset kerrat, kun olin eholla, oli vankilameininkiä. Olet lukkojen takana ja sinulta viedään kaikki itsemääräämisoikeus. Sinulla ei ole lähestulkoon mitään oikeuksia.

– Vankila on aika hyvä sana kuvaamaan sitä, Linda kertoo.

Katso illan Rikospaikasta reportaasi Sairilan koulukodin erityisen huolenpidon osastolta. Pidempi versio katsottavissa jo nyt MTV Katsomossa. Rikospaikka MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla kello 22.35.

Koulukodin eho-osastolla hoidetaan vaikeimmin oireilevia nuoria - tällaista on osastolla, jota nuoret kutsuvat vankilaksi 18:41
Katso videolta koko Rikospaikan reportaasi erityisen huolenpidon osastolta.

Hatkassa 8:03

Näin Pasi kertoo työssään kohtaamistaan vaaratilanteista ja lasten pahoinvoinnista. Voit katsoa tästä koko Hatkassa-minidokumentin.

Lue myös:

    Uusimmat