Tänään vietetään suomalaisuuden päivää! Lue 14 hauskaa faktaa Suomesta

Lue hauskat Suomi-faktat suomalaisuuden päivän kunniaksi.

Toukokuun 12. vietetään suomalaisuuden päivää. Meille suomalaisille kotimaamme voi merkitä monenlaisia asioita: oman mökin saunaa, valoisia kesäöitä, lähimetsässä samoilua tai suosikkifestareiden tunnelmaa. Monille ulkomaalaisille Suomi kuitenkin näyttäytyy eksoottisena ja luonnonkauniina – jopa hieman outonakin – maana.

Kansainvälinen matkahakukone momondo.fi keräsi suomalaisuuden päivän kunniaksi 14 faktaa Suomesta, jotka herättävät kummastusta ja mielenkiintoa ulkomaisten keskuudessa. 

1. Suomalainen luonto

Suomen lempinimi on tuhansien järvien maa, mutta tuo luku ei ole edes lähellä totuutta. Suomen rajojen sisäpuolella on 187 888 järveä – enemmän kuin missään muussa maassa. Myös saarten määrä on samaa luokkaa: Suomessa on 179 888 saarta tutkittavaksi.

2. Who you gonna call? No, et kenellekään Suomessa

Maassa, joka on tunnettu Nokian sloganista “Connecting People”, ei ole jäljellä yhtä ainutta yleisöpuhelinta.

3. Suomalainen huumori

Eräs esimerkki Suomen omintakeisesta huumorintajusta on vuotuinen epäonnistumisen päivä, jota vietetään aina lokakuun 13. päivänä. Perinne sai alkunsa vuonna 2010, ja sen tarkoituksena on juhlistaa huonoja uutisia ja huonoa onnea keinona ottaa oppia menneestä tulevaisuutta varten. Parempaa onnea ensi kerralla siis.

4. Oudot urheilulajit

Suomi tunnetaan maailmalla erikoisista ajanvietteistään. Ehkä oudoin kaikista on eukonkannon maailmanmestaruuskilpailu. Tästä Sonkajärvellä aina heinäkuussa järjestettävästä extreme-estelajista on tullut kansainvälinen ilmiö, ja tapahtumaan osallistuukin pareja ympäri maailmaa aina Tanskasta Hong Kongiin ja Australiaan asti.

Muita eksoottisia lajeja, joiden maailmanmestaruus ratkaistaan Suomessa, ovat muun muassa hyttysenmetsästys, matkapuhelimenheitto, suojalkapallo, saappaanheitto ja ilmakitaransoitto.

5. Jokamiehenoikeudet

Suomessa on muiden Pohjoismaiden tavoin voimassa jokamiehenoikeudet. Muualla maailmassa herättää usein kummastusta se, että täällä voit pystyttää teltan, keräillä puolukoita metsästä tai nostaa kuhaa järvestä ilmaiseksi ja ilman erillistä lupaa.

6. Ensimmäinen internetselain loppukäyttäjille

Monet maat haluaisivat ottaa kunnian internetin luomisesta, mutta Suomessa keksittiin ensimmäisenä keino tuoda se kaikkien ulottuville.

Kolmen tekniikan opiskelijan vuonna 1994 lanseeraama Erwise oli maailman ensimmäinen graafisella käyttöliittymällä varustettu internetselain. Vaikka se saikin kovasti kehuja World Wide Webin kehittäjältä Sir Tim Berners-Leeltä, eivät sen kehittäjät löytäneet tarvittavaa rahoitusta jatkaakseen projektia. Joitain kuukausia myöhemmin Mosaic ja Internet Explorer tulivat markkinoille, ja loppu onkin netin historiaa.

7. Suomalaiset ovat keksineet paljon muutakin

Suomi on yllättävän uraauurtava maa, kun otetaan huomioon, että asukkaita on vain hieman yli viisi miljoonaa. Muita suomalaisia keksintöjä ovat pelastusahkio, sykemittari, salmiakki, Linux-käyttöjärjestelmä, luistimet, Angry Birds, Molotovin cocktail -polttopullo, tekstiviestit ja tietysti sauna, joka on myös sattumoisin useimmin ulkomailla käytetty suomenkielinen sana.

8. Oudot luonnonilmiöt

Maailmalla leviää usein kuva, että Suomi on synkkä ja kylmä maa. Harvemmin kuitenkin tiedetään, että kesän tullen maa tarjoaa ympärivuorokautista auringonpaistetta – ainakin Lapissa. Myös Suomen kesäsää saattaa yllättää matkailijan, sillä kauneimpina kesäpäivänä lämpötila voi hyvinkin kohota yli 30 asteen.

9. Maailman paras pizza

Tuhti suomalainen keittiö on kerännyt niin ystäviä kuin vihamiehiä. Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi sai aikaan hämminkiä vuonna 2005 väittämällä, että parmankinkku on selkeästi suomalaista savuporoa parempaa ja että hänen makuelämyksensä Suomessa olivat “koettelemus”.

Vaikuttaa siltä, että kosto on suloisin kiviuunissa paistettuna. Kolme vuotta myöhemmin suomalaiset vastasivat haasteeseen voittamalla kansainvälisen pizzakilpailun päihittäen italialaiset pizzalla, joka oli leikkisästi nimetty Pizza Berlusconiksi. Sen pääraaka-aine oli tietenkin savuporo.

10. Maailman kovimmat kahvinjuojat

Keskimääräinen suomalainen kuluttaa 12 kiloa kahvia vuosittain – se on enemmän kuin minkään muun maan kansalainen. On mahdotonta arvailla, kuinka monta kuppia kahvia suomalainen juo keskimäärin päivässä, mutta voisimme lyödä vaikka vetoa, että se on enemmän kuin lääkärisi suosittelee – ellei hän sitten ole suomalainen tai muu kahvifanaatikko.

11. Maidonjuojien maa

Ennätyksellisen kahvinjuonnin lisäksi Suomessa kulutetaan myös eniten maitoa maailmassa henkeä kohden – noin litra päivässä. Oudoksi tämän faktan tekee se, että 17 prosentilla suomalaisista on laktoosi-intoleranssi.

12. Kavahduttavat ylinopeussakot

Maailmalla ihmetellään Suomen sakkojärjestelmää: liikenne- ja ylinopeussakot lasketaan ajajan tulojen perusteella. Usein nostetaan esiin, kun eräs epäonnekas huippurikas hurjastelija sai kerran 200 000 euron sakot yhdestä ylinopeudesta.

13. Hevin suurmaa

Ei ole ehkä yllätys, että jäisessä ja teollisessa Suomessa on eniten hevibändejä henkeä kohden. Maailmankuulut artistit Children of Bodom, Nightwish ja euroviisujen voittaja Lordi tulevat kaikki Suomesta kanavoiden maan synkän ja villin luonteen musiikkiinsa.

14. Suomalainen tango ja sen kuninkaalliset

Vaikka Suomi sijaitseekin 13 000 kilometrin päässä Etelä-Amerikasta, tangokuume on säilynyt hengissä siitä asti, kun tuo tulinen musiikki rantautui Suomeen vuonna 1913. Tangon kultaiset vuodet olivat Suomessa 60-luvulla, kun paikalliset tangosävelmät heittivät Beatlesin singlet listojen kärjestä. Nykyisin heinäkuussa järjestetään legendaariset Tangomarkkinat, joissa valitaan maahan tangokuninkaalliset vuodeksi eteenpäin. 

Lähde: momondo.fi

Lue myös:

    Uusimmat