Mainos

Tänään taivaalta sataa tankkeja – osumakohta selviää vasta kaksi tuntia ennen iskeytymistä

Avaruustutkimuskeskus Nasan puheenjohtaja Steve Cole kertoo Daily Mailin sivuilla, että Maahan tänään tippuva UARS-satelliitti on suurin kontrolloimattomasti Maahan syöksyvä Nasan omistuksessa oleva alus 32 vuoteen.

Noin kuusi tonnia painava ja kymmenmetrinen satelliitti tulee todennäköisesti hajoamaan noin sataan palavaan osaan Maan ilmakehään tullessaan. Suurin osa satelliitin paloista tuhoutuu ilmakehässä, mutta 26 painavimman metalliosan on ennustettu putoavan maahan asti. Osien joukossa tulee todennäköisesti olemaan titaanisia polttoainetankkeja.

Nasan tutkija Mark Mattey kertoo satelliitin osuvan luultavasti jonnekin 57 pohjoisen ja 57 eteläisen leveysasteen välille. Varmempi tieto palasten putoamispaikasta – sekin noin 1000 kilometrin tarkkuudella – pystytään ennustamaan vain noin kaksi tuntia ennen törmäystä.

Nasa erehtynyt arvioissaan ennenkin

Nasan puheenjohtaja Steve Cole neuvoo mahdollisten satelliitin kappaleiden löytäjää.

– Löytäjän tulee pysyä mahdollisimman kaukana kappaleesta, ja soittaa välittömästi viranomaisille. Palaset ovat luultavasti erittäin kuumia ja hyvin vaarallisia. Riippuen palasten vauhdista, niiden voima voi olla niin suuri että ne pystyvät murskaamaan omakotitalon.

Jäänteet saattavat myös muodostaa kraatereita. Jos jäänteen kappale on muodoltaan pyöreä, sen vauhti ilmakehässä on kovempi, ja kraaterin muodostuminen on todennäköisempää. Epäsäännöllisen muotoiset osat taas putoavat hieman hitaammin.

Nasa on aikaisemmin erehtynyt arvioidessaan avaruusromun tippumispaikkoja. Vuonna 1979 15 kertaa UARS-satelliittia suurempi avaruuslaboratorio tippui maahan, ja Nasa arvioi tippumispaikaksi Intian Valtameren tai Länsi-Australian. Laboratorion jäänteet tippuivat kuitenkin Etelä-Afrikkaan.

Cole kertoo, että ajankohtaista tietoa satelliitista ilmestyy koko päivän ajan Nasan sivuille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.