Tänä vuonna syntyvällä on hyvät lähtökohdat elämään – epävarmuus, rasismi ja ovensa sulkevat maat huolettavat perheitä

Tammikuussa syntyneen Emma Ryhäsen lähtökohdat elämään ovat hyvät.

– Vanhemmat ovat molemmat akateemisesti koulutettuja ja siinä onnellisessa asemassa, että ovat työelämässä, perustelee äiti Satu Korhonen.

Itäisessä Helsingissä avioliittoon syntyneen tyttären elämää tahdittavat nyt rintaruokinta, vaipanvaihdot ja neuvolakäynnit. Perheen Manu-kissa seuraa tarkasti tulokasta, mutta pitää varmuuden vuoksi pientä etäisyyttä.

Lapsen koulutusta on ehditty miettiä, ja toiveena on harrastuksiin liittyvä opinahjo. Vanhemmat eivät kuitenkaan poissulje lähikouluakaan, sillä he haluavat nähdä mahdollisuuksia kaikkialla.

Kun äiti on ajatushautomossa töissä, valmistautuminen työelämän muutoksiin ei ole vierasta. Korhosen mukaan nyt syntyneiden työelämää tulee muuttumaan.

– Onko vakaata, tilataanko työtä paljon joltain? Onko kulutusta, joka vaatii tuotantoa ja menevätkö asiantuntijan työt 8 tunnin sykleissä?

Tyttären ammatinvalintaa Korhonen ja isä Aku Ryhänen eivät halua ohjailla, mutta he haluavat opettaa lapselleen ennakkoluulottoman ja avaran maailmankatsomuksen.

Oma pikkuveli

Pieni poikavauva kitisee Sanni Pulman sylissä Vantaalla. Pulma synnytti esikoisensa tammikuun alussa. Äidin lisäksi uusperheen nuorimmaisesta huolehtii Luke-koira, ennen kuin isoveljet Varttu, 13, ja Vennu, 10, sekä isä Antto Varis saapuvat kotiin.

Pulma on ammatiltaan lähihoitaja. Hän kertoo, että neuvolassa on käyty painotarkastuksissa, ja kehuu palveluiden laatua.

– Se on ihan huipputasoa. Aikoja saa varata itsekin, jos tarvitsee ja haluaa enemmän tukea.

Yrittäjänä toimivan Variksen mielestä olosuhteet näyttävät 2017 syntyneelle hyviltä, mutta toisaalta epävakailta.

– Kaikki eivät saa matkustaa Amerikkaan, mitä seuraavaksi, hän pohtii.

– Sannin etninen tausta huomioon ottaen, kun on kaikenlaista kiusaamista ja rasismia, niin kyllähän ne mietityttävät.

– Minut on adoptoitu, taas tämmöinen asia mitä en oikein ikinä ajattele, Pulma selventää.

Tulevaisuudelta vanhemmat toivovat erityisesti, että lasten välit sisaruksiin säilyisivät monista kodeista huolimatta. 

Lue myös:

    Uusimmat