Tänä jouluna ruokahävikkiä syntyi tuotteesta, josta povattiin joulupöydän hittiä – "Tuotteen hintaa alennettiin jo ennen joulua"

Kaupat pyrkivät jouluruoasta eroon nyt suurilla alennuksilla –"Ei ole koskaan jäänyt yhtään kinkkua käsiin" 7:34

Helsingissä kauppakeskus Kaaressa sijaitsevaan tavaratalo Prismaan tilattiin tänä vuonna myyntiin noin 2 500 joulukinkkua. Ensimmäiset niistä käytiin ostamassa jo marraskuussa ja joulupyhien jälkeen lähes kaikki oli myyty.

Perjantaina iltapäivällä pakastealtaassa makasi enää 200-300 kinkkua.

– Nämä eivät varmasti jää myymättä. Kinkku on meille äärimmäisen kiitollinen tuote. Kun hintaa vähän alennetaan, loputkin ovat päivässä myyty. Ei ole koskaan jäänyt yhtäkään joulukinkkua käsiin, totesi Kannelmäen Prisman johtaja Ilkka Riiali perjantaina aamupäivällä.

Riialin mukaan kaupalle syntyy joulutuotteista ruokahävikkiä 1-2 prosenttia. Kiloissa se tekee 1 000–1 500.

– Kilomääräisesti joulu saattaa tehdä ruokahävikkiin pienen piikin koko kuukauden tilastossa, sillä haluamme varmistaa, että saatavuus on joulun aikaan äärettömän hyvä. Siksi myös hävikkiä saattaa syntyä enemmän. 

Yleensä hävikkiä syntyy leivästä, joka pysyy tuoreena suhteellisen vähän aikaa. 

– Leipä on sellainen tuote, mitä jää väkisin hävikkiin ja sitä jaetaan esimerkiksi Hurstin ja Pelastusarmeijan kautta eteenpäin. Myös hedelmistä ja vihanneksista syntyy automaattisesti hävikkiä.

Joululaatikoista esimerkiksi bataattilaatikkoa notkui kaupan hyllyllä vielä perjantaina runsaasti – muutama sata rasiaa.

– Kuvittelimme, että bataattilaatikosta tulee tämän joulun hitti, mutta niin ei käynyt. Tuotteen hintaa alennettiin jo ennen joulua, mutta siltikin sitä on vielä jäljellä. Bataattilaatikkoa saattaa jäädä vielä hyväntekeväisyysjärjestöille – epäilen, etteivät kaikki mene kaupaksi.

Riialin mukaan joulun sesonkisuklaiden osalta harvoin ollaan ”pulassa”. Loputkin suklaat saadaan myytyä viimeistään alennuksella.

– Joulusuklaista ei ole varmaan koskaan tullut hävikkiä, se on perinteinen herkku. 

Lue myös:

    Uusimmat