Tamminiemi oli vallan keskus, mutta ennen kaikkea koti

Yrjö Kukkapuron sohvat ja Eero Aarnion Pallotuoli olivat aikanaan moderneja valintoja Urho Kekkoselta (Lehtikuva).Lehtikuva
Julkaistu 29.03.2012 16:39(Päivitetty 07.05.2012 23:26)
Toimittajan kuva

Terhi Hyvärinen

terhi.hyvarinen@mtv3.fi

Presidentti Urho Kekkonen asui Tamminiemessä 30 vuotta ja käytti siellä valtaansa, joten edustuskodista tuli tarunhohtoinen käsite. Ennen kaikkea Tamminiemi oli kuitenkin tyylikäs ja hillitty sivistyskoti, joka oli sisustettu hyvällä maulla.

Kekkosen luona Tamminiemessä kävi usein arvovaltaisia poliitikkoja, hän kävi neuvotteluja puhelimessa ja kirjoitti sivaltavia paimenkirjeitään. Tamminiemi oli kuitenkin myös rauhoittumispaikka, jossa hän vietti aikaa perheen kanssa, luki, urheili ja saunoi.

Erityisesti lukeminen oli tärkeää Urho Kekkoselle ja eräässä mielessä kirjoja täynnä oleva Tamminiemi tuo mieleen enemmänkin viihtyisän kirjaston kuin valtakeskuksen.

Ensimmäistä kertaa yleisölle auki oleva Tamminiemen keittiö on 70-luvun tyylin mukainen. Kirkkaat kaapit ja räikeät verhot kuuluivat asiaan joka kodissa (Lehtikuva).Lehtikuva

Tamminiemessä ei muutenkaan pröystäilty. Siellä syötiin arkisin perinteistä kotiruokaa; suolamuikkuja, kaalikääryleitä ja rasvaisia kalanpäitä. Raudan takia syötiin maksaakin kerran kahdessa viikossa, vaikka se oli ainoa ruoka, jota valtionpäämies ei sietänyt - mutta söi kuitenkin.

Kekkosen itsensä ei tiedetä laittaneen ruokaa kuin kerran: ylioppilaana kalaretkellä.

Asunnon edustustilat oli kalustettu etupäässä presidentinlinnan huonekaluilla, mutta 70-luvulla Kekkonen nykyaikaisti kotiaan.

Silloin Tamminiemeen tuotiin esimerkiksi Yrjö Kukkapuron nahkasohvat ja Eero Aarnion Pallotuoli, josta oli tullut kansainvälinen sensaatio Kölnin huonekalumessuilla 1966.

STT

Kekkosen saunaa vuokrataan ökyhinnoilla

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri