Tammikuun pulleat herkut – katso blinireseptit

Ravintoloissa vietetään alkuvuodesta perinteisiä bliniviikkoja, mutta mehevien blinien valmistaminen onnistuu myös kotikeittiössä.

Blini on venäläisestä keittiöstä kotoisin oleva tattari- ja vehnäjauhoista paistettu paksu ohukainen. Blinejä nautitaan perinteisesti laskiais- eli voiviikolla juuri ennen paastoa. Suomessa bliniviikkoja vietetään nykyään tammi-helmikuussa.

Malttia ja reilusti rasvaa

Taikinan kannattaa antaa käydä ja kohota huoneenlämmössä vähintään pari tuntia, mielellään yön yli. Kohotus takaa taikinan kuohkeuden ja lettujen sopivan happaman maun.

Parhaat blinit paistat valurautaisella blini- tai lettupannulla. Jotta pinnasta tulisi ihanan rapea, kannattaa paistamisessa käyttää reippaasti rasvaa.

Blinien kanssa tarjotaan yleensä mätiä, kaviaaria, smetanaa ja silputtua sipulia. Myös graavi- tai kylmäsavustettu lohi sopivat hyvin blinien lisukkeeksi.

Blinit ja sienisalaatti

2 dl kermaviiliä
10 g hiivaa
1,5 dl tattarijauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 dl lämmitettyä maitoa
1 tl suolaa
20 g voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri ja puolet jauhoista. Anna taikinan kohota.

Vaahdota valkuainen ja lämmitä maito.Lisää loput aineet taikinaan. Viimeisenä vaahdotettu valkuainen nostellen. Paista kirkkaan voin kanssa rapeiksi pikkublineiksi.

Sienisalaatti

2 dl suolasieniä
1 punasipuli
1 hapahkoa omenaa
1 prk smetanaa
1 rkl hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa
mustapippuria

Ryöppää sienet nopeasti kiehuvassa runsaassa vedessä tai liota niitä vuorokausi vettä vaihtaen. Maista suolaisuus sienistä.

Purista liika vesi niistä pois ja hienonna ne veitsellä. Kuori omena ja sipuli. Hienonna ne sienten mukaan. Mausta sieni salaatti yrteillä ja mustapippurilla. Vatkaa smetana kevyesti ja nostele sienisalaatin joukkoon.

Lisäksi annokseen siivutettua kylmäsavulohta.

Savulohiblinit

Noin 6-10 kpl

4 dl bulgarianjogurtttia tai kermaviiliä
20 g hiivaa
2 dl Myllyn Paras tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen
200 g kylmäsavu- tai graavilohta
1 valkuainen

Lisäksi:
mätiä, sipulisilppua ja smetanaa

Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri.

Anna taikinan kohota parisen tuntia huoneenlämmössä tai pidempäänkin viileämmässä, esim. jääkaapissa.

Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola voisula, keltuainen ja pieneksi hakattu savulohi. Nostele sekaan viimeisenä vaahdoksi vatkattu valkuainen.

Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.

Tarjoa kuuman mädin, smetanan ja sipulin kanssa.

MTV3

Kuvat: MTV3 ja Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat