Tämä matikkanero ei halua miljoonaa ja elää torakoiden kanssa

Pietarilainen matikkanero Grigori Perelman sai Cambridgesta miljoonan dollarin palkinnon ratkaistuaan yli sata vuotta vanhan matemaattisen ongelman Poincaren konjuktuurin, mutta hän kieltäytyi palkinnosta. Perelman on erakoitunut ja naapurit pietarilaisessa kerrostalossa valittavat torakoiden pitävän majaa hänen asunnossaan.

Yhdysvaltalaisen Cambridgen Clay Mathematics Institute -tutkimuslaitos valitsi Grigori Perelmanin viime viikolla miljoonan dollarin palkinnon saajaksi, koska Perelman oli ratkaissut Poincaren konjektuurin. Se on yli sata vuotta vanha ja vaikea matemaattinen palapeli, jolla määritellään eri tavoilla kolmiulotteista geometriaa pallon pinnalla - kuitenkin niin että ollaankin neliulotteisessa avaruudessa. Poincaren konjektuurin esitti alun perin ranskalainen matemaatikko Henri Poincaré.

Yhdysvaltalainen Clay Mathematics Institute on esittänyt yhteensä seitsemän matemaattisesti erittäin vaikeaa tehtävää tiedeyhteisön ja kansalaisten ratkaistavaksi. Niitä voi yrittää ymmärtää ja ratkaista englanniksi täältä. Perelman palkittiin siis yhden tehtävän ratkaisusta.

"En halua rahaa"

- Minä en tarvitse mitään, minulla on kaikkea, mitä haluan, yhdeksi maailman etevimmäksi matemaatikoksi kuvattu Perelman sanoi suljetun ulko-oven läpi palkinnosta kertomaan tulleille ihmisille.

Naapuri Vera Petrovna kertoo käyneensä kerran Perelmanin asunnossa ja hämmästyneen:

- Hänellä oli vain pöytä, tuoli ja vuode, jossa oli likainen patja. Se on jäänyt asunnossa aikaisemmin asuneilta alkoholisteilta. Yritämme häätää torakoita talostamme, mutta ne piiloutuvat Perelmanin asuntoon.

Perelman ratkaisi Poincarén konjektuurin jo vuosia sitten ja julkaisi ratkaisunsa internetissä. Muut matemaatikot eivät ole löytäneet hänen ratkaisustaan aukkoja tai epäjohdonmukaisuuksia. Perelmanille myönnettiin jo vuonna 2006 matemaatikkojen Nobel-palkintoa vastaava Fieldsin mitali saavutuksista geometriassa, mutta hän kieltäytyi tuolloinkin vastaanottamasta mitalia.

- En ole kiinnostunut rahasta enkä maineesta. En halua olla eläintarhan asukki, Perelman ilmoitti tuolloin, neljä vuotta sitten.

Ratkaisi ongelmaa 8 vuotta

Perelman työskenteli aikaisemmin Steklovin Instituutissa Pietarissa, mutta ystävien mukaan luopui työstään jo useita vuosia sitten, koska matematiikasta oli liian tuskallista keskustella. Hänen uskotaan selvittäneen Poincaren konjektuuria kahdeksan vuotta.

Venäläinen uutistoimisto NTV haastatteli nimettömänä pysyttelevää opettajaa Perelmanin entisestä koulusta ja tämä muistutti, että palkinnosta voi kieltäytyä.

- Perelman halusi osoittaa meille, että matematiikalle voi omistautua matematiikan itsensä takia, ei palkintojen takia.

NTV kuvasi erakoitunutta Perelmania allaolevaa videota varten salaa.

Lue myös:

    Uusimmat