Mainos

Talvivaara: Lasten iho-oireet selvitetään

Talvivaaran kaivosyhtiö kertoo selvittävänsä, onko sen jätevesi aiheuttanut iho-oireita lähijärvissä uineille nuorille.

Kajaanin seurakunnan mukaan se on joutunut siirtämään leirejä pois leiripaikaltaan, koska nuoret ovat kärsineet järviveden aiheuttamista iho-ongelmista. Leiripaikka sijaitsee Kivijärven rannalla. Se on yksi järvistä, joihin Talvivaaran jätevesiä johdetaan.

Kaivosyhtiön kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen epäilee, että oireet eivät johdu jätevesistä. Hän sanoo yhtiön kuitenkin selvittävän väitteet.

- Tottakai nämä asiat selvitetään. Se tässä kuitenkin vähän ihmetyttää, että meillä on kuitenkin viranomaislausunto, jonka mukaan järvivesi on täysin uimakelpoista.

Viranomaiset ovat neuvoneet välttämään järviveden käyttöä löyly- ja pesuvetenä. Syynä kehotukselle oli se, että järvivesi on sisältänyt korkeita pitoisuuksia mangaania eikä sen käyttäytymisestä höyrystyessä ole tietoa. Uimisesta vedessä tai iho-oireista ei ole varoitettu.

Ruokosen mukaan yhtiöllä ei ole mitään arvausta siitä, mikä jätevedessä voisi aiheuttaa iho-oireita.

Saunoisitko ja käyttäisitkö uimavetenä itse Kivijärven vettä?

- Kyllä minä käyttäisin - niillä edellytyksin, mitä viranomaiset ovat sanoneet.

Onko Talvivaara varautunut maksamaan korvauksia, jos esimerkiksi seurakunta sellaisia vaatii?

- Jos lähdetään ensin siitä, että selvitetään nämä asiat.

Jätevettä ei saada tavoitetasolle

Talvivaara näyttää epäonnistuneen yrityksissään saada jäteveden natrium- ja sulfaattipitoisuudet sille tasolle, mitä se arvioi alkuperäisessä ympäristölupahakemuksessaan.

Talvivaara on jättänyt vastikään lupahakemuksen, jotta sen jätevesi voisi sisältää tulevina vuosina rajusti alkuperäistä arviota enemmän natriumia ja sulfaattia. Asiasta kertoi tänään ensimmäisenä YLE Kainuu.

Kaivosyhtiö on ylittänyt rajusti pitoisuusarviot, jotka se antoi ympäristölupaa hakiessaan. Esimerkiksi sulfaattia on ollut jätevedessä lähes 160 kertaa enemmän mitä yhtiö alunperin arvioi.

Talvivaara katsoo, että se ei ole rikkonut ympäristölupaansa, koska viranomainen ei ole määrittänyt siinä kyseisille aineille ei ole varsinaisia luparajoja.

- Nyt me pyydämme itse, että saisimme näillekin aineille luparajat, Ruokonen selittää.

Kaivoksen ympäristölupaa valvova ELY-keskus teki kesällä Talvivaaran jätevesiasioista tutkintapyynnön poliisille. Yhtiö kiistää rikosepäilyt.

Katso Salla Vuorikosken juttu (Seitsemän uutiset 19.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.