Talviuinti lisääntynyt

Pääkaupunkiseudulla on enemmän talviuinnista innostuneita kuin avantoja.

Monet talviuintiseurat eivät voi enää ottaa uusia jäseniä, kun entisillekään ei ole tilaa. Rannalle jääneet odottavat kaupungin järjestävän lisää talviuintipaikkoja. Nyt niitä on Helsingissä kahdeksan.

-Helsingin kaupungin pitäisi jotenkin reagoida tämmöiseen, lauttasaarelaisen talviuintiseura Humauksen puheenjohtaja Heljä Kaisu Ehanto sanoo. Ehannon seuraan olisi tulossa uusia uimareita aina Espoota myöten, mutta Humaus ei ota ainuttakaan uutta jäsentä.

Lauttasaaren Ryssänkärjessä toimivalla talviuintiseura Humauksella on 670 jäsentä. Seura oli päättänyt pitää kiinni 600 jäsenen katosta, mutta päätös lipsui tuttavien ja tuttavantuttavien hivuttauduttua mukaan. Nyt on kuitenkin saavutettu ehdoton jäsenkatto.

-Mitä kovempi pakkanen, sitä enemmän kävijöitä. Tavallisena päivänä avannossa käy satakunta ihmistä, Ehanto sanoo. Valtaosalle riittää 2-3 kertaa viikossa. Joku huippuinnokas käy useita kertoja päivässä.

Ehanto kertoo, että avantouinti on tarttuva harrastus. Parikymmentä vuotta lajia harrastanut Ehanto on saanut viisi työtoveriaankin kiinnostumaan talviuinnista. Elinikäisestä harrastuksesta luovutaan yleensä vain pakon edessä. -Juu, en mä lopeta koskaan, Ehanto sanoo painokkaasti.

Naisten harrastus maistuu miehillekin

Humauksen uimareiden käytössä on lämpimät pukukopit, mutta ei saunoja, eikä pesutiloja. Kaikki eivät kaipaa pukukoppiakaan. Osa vakituisista kävijöistä riisuu ja pukee laiturilla. Jokaisella kävijällä on omat tapansa ja varusteensa. Joku käyttää tossuja ja kylpytakkia, joku pyyhältää edestakaisin pelkässä uimapuvussa.

-Avantouintiin ei voi antaa ohjeita, että ui niin ja niin kauan. Itse olen enemmän räpiköijä. Viivyn talvella vedessä pari minuuttia ja olen ihan punainen, kun sieltä nousen. Ja on hyvä olo. Talviuimarit ovat naisvaltaista joukkoa. Kahdeksan kymmenestä Humauksen uimarista on naisia. Miehet aloittavat uinnin talviuinnista innostuneiden vaimojen seurassa. Yksin käyviä miehiä on harvassa.

Humaus ei kysy jäsenten ikää. Ehannon havaintojen mukaan suurin osa uimareista on keski-iän ylittäneitä naisia, joskin parin viime vuoden aikana jäseniksi on tullut paljon nuoria. Ehanto kertoo kuulleensa, että Töölöön loppuvuonna avatussa Rajasaaressa käy paljon nuoria avantouimareita.

Uusin tulokas kanoottiklubin sisarseura

Helsingin uusin talviuintiseura aloitti lokakuun lopussa Rajasaaressa. Seuran jäsenmäärä täyttyi muutamassa viikossa. HKK-Talviuimareilla on 400 jäsentä ja jonotuslistalla 150 toivorikasta.

Rajasaarenkin talviuimareiden enemmistö on naisia. Kari Fagerholm HKK:n toimistosta miettii hetken syytä siihen. Hän uskoo naisten avantouinti-innostuksen johtuvan siitä, että naiset ovat yleensäkin miehiä halukkaampia huolehtimaan itsestään ja terveydestään.

HKK-Talviuimareiden jäsenet ovat avantouimareiden tapaan keski-ikäistä porukkaa. He ovat syntyneet suurimmaksi osaksi 30- ja 40-luvuilla sekä 50-luvun alussa. Seuralla on kuitenkin tavallista enemmän nuoria jäseniä.

Kirjaimet HKK tarkoittavat Helsingin Kanoottiklubia. Talviuinti sopii erinomaisesti melonnan pariksi, sillä lajien harrastusajat eivät osu päällekkäin. Talviuintikausi päättyy huhtikuun lopussa ja melontakausi alkaa toukokuussa.

-Arviolta puolen sataa melojaa harrastaa talvella avantouintia. Monet uimarit ovat vastaavasti alkaneet kysellä melonnasta, Fagerholm iloitsee.
Rajasaaren sauna lämpiää kahdesti päivässä. Ennen työpäivää avannossa käyvät pääsevät saunan lämpöön jo ennen aamuseitsemää. Iltapäivällä sauna tarjoaa löylyt puoli kolmesta kahdeksaan. Muina aikoina kävijät pääsevät lämpimään suihkuun.

Fagerholm laskee, että seuran avannossa käy päivittäin 60-120 uimaria. Valtaosa heistä ui 2-3 kertaa viikossa, mutta "joukossa on aina joitakin, joilla menee överiksi". Jotkut käyvät jopa kolme kertaa päivässä seitsemänä päivänä viikossa.

Talviuinti ei maksa paljon

Talviuintiseura Humauksen puheenjohtaja Heljä Kaisu Ehanto laskee, että avantouintiharrastus ei maksa paljon kaupungillekaan. Sopivia rantoja riittää ja avanto pysyy auki pumpulla ja kompressorilla. Lämmitetyt pukuhuoneet ovat mukavia, mutta eivät välttämättömiä. Ehannon mukaan Humauksen sähkö- ja siivouskulut ovat noin 30000 markkaa vuodessa. Summa katetaan 60 markan jäsenmaksuilla. Humauksen haaveissa on lämpömatto, joka pitäisi sulana portaat ja tien avannolle. Lämpömatto lisäisi turvallisuutta ja estäisi liukastumisia.

-Maton hinta on muutamia kymmeniä tuhansia. Käyttökuluja en ole vielä ehtinyt selvittää, Ehanto toteaa. Hän muistelee, että Suomen ensimmäinen lämpömatto hankittiin Tampereelle UKK-Instituutin yhteydessä toimivaan Kauppilan uimalaan. Rajasaarelaisseuran jäsenmaksu on 315 markkaa. Fagerholm pitää maksua hyvin edullisena, sillä siihen sisältyy myös saunan käyttö.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat