Talvi tulee – näin suojaudut pakkaselta!

Lämpöasteiden pudotessa on syytä muistaa muutama perusseikka, jotta välttyy ikäviltä paleltumisilta.

Talven tuloa odotellessa on syytä tarkistella, onko pakkaspukeutuminen hallussa. Vai viipotatko edelleen ilman pipoa, vaikka mittari näyttäisi miinusasteita? Erityisesti talviharrasteiden parissa nauttivien kannattaa huolehtia siitä, että pakkasen riskit ovat todella tiedossa.

Lääkäriasema MediYlläksen toimitusjohtaja ja vastaava lääkäri Katja Kuusimäki kehottaa ottamaan huomioon seuraavat seikat.

Kerrospukeutuminen

Oikeanlaiseen kerrospukeutumiseen kuuluvat alusvaatteet, jotka lämmittävät ja poistavat kosteutta ihon läheltä, keskikerroksen vaatteet, jotka lämmittävät ja sitovat ihon pinnalta tulevaa kosteutta sekä päällysvaatteet, jotka suojaavat viimalta ja kosteudelta.

Suojaa kehon ääriosat

Kovalla pakkasella kehon ääriosat ovat suurimmassa vaarassa paleltua, koska keho pyrkii suojaamaan tärkeimpiä toimintojaan eli sisäelimiä. Muista siis pipo, kunnon hanskat ja lämpimät sukat sekä kengät.

Huomioi tuulen ja viiman vaikutus

Kova viima lisää pakkasen purevuutta huomattavasti. Vauhdikkaissa talviurheilulajeissa, kuten moottorikelkkailussa tai laskettelussa, tämä saattaa aiheuttaa herkästi paleltumia kasvoille.


Jos huomaat paleltumaoireita, hakeudu välittömästi lämmittelemään. 40–45-asteinen vesi sopii hyvin paleltuneiden alueiden lämmittämiseen.AVA

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja