Mainos

"Talven ihmemaa" houkuttelee - Suomi on Pohjoismaiden suosituin talvilomakohde

Mitä enemmän lunta ja pakkasta, sitä kiinnostavampi matkakohde Lappi on.

Vaikka suomalaisille talvimaisemat ja pyryttävä lumi ovat arkipäivää, australialaiselle Johnsonin perheelle ne olivat syitä matkustaa kauas pohjolaan.

– Kylmyys ja pimeys eivät haittaa, koska me olemme vain lomalla täällä, kertoo perheen isä Scott.

Scott kertoo myös, että lapsille näytettiin ennakkoon kuvia synkästä talvimaisemasta, jotta he osaisivat varautua siihen, ettei aurinkoa juuri näy.

– Täällä ei tarvitse kuitenkaan pelätä, vaikka pimeää onkin. Tämä talven ihmemaa on ollut kaikkien odotuksiemme arvoinen, Johnsonit kuvailevat.

Venäläiset valitsevan Suomen Ruotsin sijaan

Levi Summit Oy:n aluejohtaja Antti Rotkon mukaan Lapin eksotiikka ja luonto ovatkin monille turisteille niitä parhaita nähtävyyksiä.

– Meillä riittää lunta ja pakkasta. Nämä ovat monesti suomalaisille niin itsestäänselvyyksiä, ettei niiden arvoa ymmärretä. Täällä ei tarvitse kävellä kuin viisi metriä parkkipaikalta sivuun, niin on jo käytännössä erämaassa. Tunturi-Lapin alue on tutkitusti Euroopan puhtain alue. Se on asia, jota pitäisi pystyä nykyistä enemmän nostamaan esille, sanoo Rotko.

Kansainvälisten turistien määrät ovat nousseet Lapissa vuosi toisensa jälkeen. Esimerkiksi Levillä ulkomaisten turistien hotelliyöpymiset kasvoivat viime vuonna 20 prosentilla, kun samaan aikaan kotimaan matkailijoiden määrä kasvoi reilulla neljällä prosentilla.

Suomi onkin Pohjoismaiden suosituin talvilomakohde ulkomaalaisten turistien hotelliyöpymisten määrässä mitattuna, ja kasvu jatkuu tänäkin vuonna.

Esimerkiksi venäläisturisteja käy Suomen hiihtokeskuksissa kymmenen kertaa enemmän kuin Ruotsissa.

Saariselällä ulkomaiset turistit ovat jo niukasti ohittaneet kotimaan matkailijat talvikauden majoitusvuorokausissa. Levin odotetaan seuraavan pian perässä.

Hyvät kulkuyhteydet ratkaisevat

Turistien silmissä Lappi on siis kiinnostava, mutta eittämättä myös kallis.

– Tuhansia euroja kuluu pelkästään majoituksiin, aterioihin ja auton vuokraan. Siihen päälle vielä lentoliput ja muut, pohtii viisihenkisen perheen isä Scott.

Loman kokonaishintaa ei edes lasketa, sillä kyseessä on matka, joka tehdään vain kerran elämässä.

– Parasta olivat huskyt. Ja moottorikelkkailu järven jäällä, muistelevat perheen lapset Levon ja Layla.

Hyvillä kulkuyhteyksillä on merkittävä rooli Lappiin tulevien turistien määrän nousussa. Esimerkiksi Ylläksen ja Levin kohdalla ulkomaisten turistien määrää on nostanut entisestään uusien lentoyhteyksien avaaminen. Kittilän kentälle tulee suora lento jo 17 kaupungista.

Katso Nina Rahkolan juttu Kittilästä (Seitsemän uutiset 28.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.