Taloutta, väkivaltaa, kylähulluja – puolueet selvittävät ehdokkaiden taustoja

Keskusta ja perussuomalaiset puhuttavat uudet kuntavaaliehdokkaansa. Kokoomus ja sdp luottavat allekirjoitukseen paperissa.

Kuntavaalikyselyjen ykköspuolue kokoomus ei ole ryhtynyt seulomaan täikammalla vaaleihin ehdolle haluavia.

– Emmehän me millään pysty selvittämään tuhansien ehdokkaittemme taustoja. Meillä on kanta, että kun allekirjoittaa sopimuksen, jossa sitoutuu ehdokkaaksi kokoomuksen tavoitteiden ja arvojen mukaisesti, on myös kertonut itsestään rehellisesti, puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo.

Samoilla linjoilla on kuntakentän toisen suurpuolueen sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

– Ei meillä ole sellaiseen tarvetta. Järjestämme suurimmissa kaupungeissa jäsenäänestykset, joiden kautta ehdokkaat valikoituvat. Puolueessamme on niin selkeät arvot, että meille tuleva tietää, mitä on tulossa tekemään – sdp ei ole sekatavarakauppa.

Sdp:ssä ehdottoman kiellon ehdokaslistoille saa esimerkiksi, jos on esittänyt selkeästi rasistisia näkemyksiä. Talous- tai väkivaltarikoksia tutkaillaan tapauskohtaisesti.

– Varmasti vuosien saatossa on ollut tällaisiakin ihmisiä. Jos rikosprosessi on kesken, asiaa voidaan harkita. Mennyt rike on kuitenkin sovitettu, kun tuomio on kärsitty, Paananen painottaa.

"Kokoomus, ei mikään tuomioistuin"

Kokoomuksen Tujunen vakuuttaa, että jos inhimilliseen elämään liittyviä asioita onkin noussut esiin, niistä on keskusteltu ehdolle pyrkivän kanssa.

– Kokoomus ei ole mikään tuomioistuin. Meillä ei ole systemaattista käskyä tai ohjetta siitä, milloin ehdokkaaksi haluava on hylättävä. Asiat katsotaan yksittäin. Jos on selvittänyt välinsä yhteiskunnan kanssa vuosia sitten, kelpaa ehdokkaaksi.

Tujusen mukaan hänen aikanaan ketään ei ole jouduttu hylkäämään epäkelpona ehdokkaana. Sen sijaan listat ovat saattaneet olla niinkin täynnä, ettei niille ole enää mahtunut.

Perussuomalasille ei kelpaa kuka tahansa

Kuntajytkyä odottavat perussuomalaiset korostavat ottaneensa opiksi viime vuosien käänteistä ja tehneensä töitä sen eteen, että ehdokaslistoille ei näissä vaaleissa livahtaisi puoleen kannalta kiusallisia yllätyksiä.

– Lähinnä on selvitetty, ettei ole sovittamattomia rikoksia. Jos on tutkinnan alla tai on muuta hämärää, olemme harkinneet erikseen, onko henkilö sovelias ehdokkaaksi, kuvailee järjestösihteeri Jukka Kotamäki.

Kotamäen mukaan muutamia ehdokkaita on jouduttu jättämään rannalle, kun on selvinnyt, että henkilön edesottamukset ja aivotukset sosiaalisessa mediassa eivät sovi puolueen kantoihin.

– Sanoudumme irti kaikista rasistista jutuista ja jyrkimmät tapaukset on karsittu. Perussuomalaisille ei kelpaa kuka tahansa.

Nakkikioskinujakka ei este

Mielipidemittauksissa kuntapuolueiden kolmannesta sijasta kisaava keskusta on ohjeistanut omiaan, että lähinnä suuremmissa kaupungeissa vielä tuntemattoman ehdokkaan kanssa tulisi keskustella etukäteen.

– Olemme suosittaneet, että kysyttäisiin, onko ehdolle pyrkijän henkilöhistoriassa jotain, joka tullessaan esille voi aiheuttaa laajempaa julkista keskustelua, puoluesihteeri Timo Laaninen kertoo.

Hän arvioi, että pienemmillä paikkakunnilla ihmiset tiedetään niin hyvin, ettei taustojen selvittelyyn ole tarvetta.

– Viranomaisvaltuuksia meillä ei ole, joten esimerkiksi rikosrekisteriä emme pysty selvittämään. Ehdokkaan ja puolueen kannalta on kuitenkin parempi, että henkilöhistoriaan liittyvät asiat on käyty läpi etukäteen.

– Äärimmäisessä tapauksessa, jos löytyy tuomioita vakavista talous- tai väkivaltarikoksista, ne alkavat olla este ehdokkuudelle. Riippuu siitä, millaisesta tilanteesta on kyse.

Laaninen vahvistaa, että jos henkilö on viisikymppinen ja hänellä on vakuuttava työura, ehdokkuuden esteenä ei ole opiskeluaikojen nakkikioskitappelu. Hän ei muista, onko keskusta joutunut hylkäämään ketään syksyn kuntavaalien ehdokaslistoilta.

– Joissain aiemmissa vaaleissa tyypillinen tapaus on ollut sellainen, jossa pyrkijä on ollut sinänsä innokas, mutta sitten onkin ilmennyt, että henkilö on holhouksen alla, Laaninen laskettelee.

Puolueet toimittavat ehdokaslistansa keskusvaalilautakuntien tarkistettaviksi tänään kello 16. Lopulliset listat varmistuvat 2–3 päivän kuluttua. Kuntavaalien virallinen äänestyspäivä on 28. lokakuuta.

Lue myös:

    Uusimmat