Mainos

Talomallisto Risto-Matti Ratian tyyliin

Suunnittelija Risto-Matti Ratialla on ollut tilasuunnittelu verissä nuoresta pitäen. Eri teollisuudenaloilta on ehtinyt kertyä pitkä kokemus. Suunnittelijan uusin aluevaltaus on taloteollisuus. Finndomo Oy:n Vaajataloista löytyy valikoima Ratian suunnittelemia pientaloja. Kuinka ne poikkeavat valmistajan muusta mallistosta?

"Kyllähän ne ovat malliltaan poikkeavia. Niissä on juuri sitä näkemystä, mitä Risto-Matti halusikin tuoda", myhäilee markkinointipäällikkö Jouni Mäki. "Oli todella mielenkiintoista pohtia, kuinka yhdistää nämä erilaiset lähtökohdat: hänen näkemyksensä ja meidän kokemuksemme."

Ratia toteaakin, että hänelle talo on aina paljon enemmän maisemaan sidottu kuin talotehtaan tyyppimallisto.

"Kun taloja piirtelin, kyseessä oli semmoinen sielunmaisema ja sehän ei aina vastaa todellisuutta. Sisätilat oli minun ratkaiseva lähtökohtani - saada aikaan selviä, loftimaisia, avaria sisätiloja", Ratia kertoo. Talojen suunnittelussa oppimisprosessi oli Ratialle sen ymmärtämistä, kuinka talon rakenteet toimivat. "Missä ovat kantavat seinät, kuinka tämän saa auki... se oli se suurin vääntö." Eteen tuli myös asioita, joihin on vaikea päästä käsiksi. "Suuret ikkunat. Joihinkin pääsee, mutta ei valtaviin ikkunoihin, joita suunnittelijat mielellään suunnittelevat."

Ratian suunnittelemat talomallit ovat nimeltään Poolo, Puomi, Altto ja Piano. Poolo on yksikerroksinen, Puomi muuten ihan sama, mutta siihen tuli toinen kerros päälle. "Se kutsui sitä lisätilaa ihan itsestään", Ratia selventää. "Piano on enemmän kesämökkimäinen. Siinä on lähdetty siitä, että asutaan reilusti ja leveästi: on sisään käveltävät jääkaapit ja ruokakomerot, ei yhtään vaatekaappia vaan vaatehuoneet. Tavarat ovat talossa omissa tiloissaan."

Ratian mielestä tuotteen tärkein asia on hinta. Ensimmäisessä vaiheessa siihen ei kiinnitetä niin paljon huomiota. "Jos kuitenkin asetan tavoitteeksi tehdä nuoren parin ensikodin, se ei saa maksaa tontteineen yli 195 000 euroa. Silloin lähtökohta - suunnittelun kohde - on hinta. Talo toteutetaan kuitenkin samoin visuaalisin vaatimuksin kuin nytkin, joten siinä se haaste on - kuinka hinta saadaan pysymään aisoissa."

Finndomo on valmis ottamaan haasteen vastaan. "Totta kai se panee miettimään toteutusta", Mäki arvioi. "Siinä ei parane pullistella kovin erikoisilla rakenteilla vaan on uskottava, että nyt tehdään selkeillä rakenteilla ja arkkitehtuurilla edullista lopputulosta. Mielenkiintoinen projekti!"

Lisätietoa:
www.vaajatalot.fi

(JKA 28.9.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.