Mainos

Tallinnaan ilmainen joukkoliikenne: "Täyttä populismia!"

Tallinnan joukkoliikenteestä tulee ensi vuoden alusta lähtien maksutonta paikkakuntalaisille. Asiasta järjestettiin kansanäänestys muutama viikko sitten.

Maksutonta joukkoliikennettä kannatti 75 prosenttia äänestäneistä. Äänestysprosentti oli vain 20.

– Silti äänestys on täysin laillinen, ja 20 prosenttia on kaikkein suurin äänestysprosentti, mitä täällä on koskaan ollut kansanäänestyksissä, kertoo Suomen Tallinnan-suurlähetystön lehdistövirkamies Marjo Näkki.

Useiden asiantuntijoiden mukaan äänestys ja tuleva maksuton joukkoliikenne ovat kuitenkin silkkaa populismia ja valmistautumista ensi vuoden kunnallisvaaleihin.

Kansanäänestyksen takana on Viron keskustapuolueen johtaja Edgar Savisaar, joka yrittää äänestyksen turvin pitää puolueensa valtaa Tallinnassa.

– Vaikka tätä kritisoidaan ja tämä on hullu idea – eihän lamassa rypevällä Tallinnalla ole varaa ilmaiseen joukkoliikenteeseen – tämä tulee tapahtumaan, koska Edgar Savisaar on päättänyt niin, Näkki sanoo.

Näkki kuitenkin arvioi, että maksuton joukkoliikenne saattaa poistua yhtä nopeasti kuin se tulee, esimerkiksi vaalien jälkeen.

– Tämä on Savisaaren tyypillinen tapa kampanjoida. Viime vaaleissa hän lupasi polttopuita ja perunoita, sitä ennen hän korotti hieman eläkkeitä. Ja nyt ilmainen joukkoliikenne. Tämä on populismia ja osa vaalikampanjaa.

Kansanäänestystä kritisoitiin jo etukäteen, sillä sen kustannukset olivat yli 260 000 euroa. Maksuttoman joukkoliikenteen toteuttamistapaa ja rahoitusta pohditaan syksyllä. Käytäntöön maksuton joukkoliikenne otettaneen ensi vuoden alusta.

Ensi vuoden alussa voimaan tulevan Tallinnan ilmaisen joukkoliikennemallin mahdollisuutta on pohdittu myös Suomessa.

Eilen MTV3:n kyselyn mukaan suomalaisista puolet haluaisi Suomeen ilmaisen joukkoliikenteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.