Mainos

Ilmainen joukkoliikenne? Kyllä, sanoo puolet suomalaisista

Puolet suomalaisista olisi valmis muuttamaan suurimpien kaupunkien joukkoliikenteen matkustajille ilmaiseksi, ilmenee MTV3 Uutisten kyselystä. Tallinnassa kaupunkilaiset äänestivät aiemmin joukkoliikenteen ilmaiseksi murskaenemmistöllä.

Ensi vuoden alussa voimaan tulevan Tallinnan ilmaisen joukkoliikennemallin mahdollisuutta on pohdittu myös Suomessa. Pääkaupunkiseudulla liikennöintiä järjestävän Helsingin seudun liikenteen toimesta asia tyrmätään.

– Jos meillä lipputulot jäisivät kokonaan pois, niin pelkään pahoin, että palvelutaso laskisi. Sitä kautta pidemmän päälle myös joukkoliikenteen suosio kokisi saman, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi arvio.

Joukkoliikenteen kustannuksista lipputuloilla katetaan esimerkiksi Helsingin seudulla noin puolet. Toinen puoli jää kuntien ja yhteiskunnan maksettavaksi.

Tallinnassa kustannusrakenne on ollut jo ennen muutosta erilainen. Siellä lipputulot ovat kattaneet noin kolmanneksen joukkoliikenteen kuluista.

Ilmaisuus veroja korottamalla

MTV3 kysyi asiaa suomalaisilta kuluttajilta. 51 prosenttia vastaajista olisi valmis luopumaan matkustajilta perittävistä joukkoliikennemaksuista Suomen suurimmissa kaupungeissa kokonaan.

– Täytyy kuitenkin muistaa, ettei ilmaisia palveluita ole olemassakaan. Jollain tapaa kohoavat kustannukset kansalaisilta kerätään, HSL:n Rihtniemi muistuttaa.

Jos käyttäjämaksut poistettaisiin kokonaan, yli puolet vastaajista rahottaisi joukkoliikenteen korottamalla kunnallisveroa. Jopa yli kolmannes olisi valmis perimään tietulleja ja kuudesosa vastaajista nostaisi muita palvelumaksuja tai ehdotti jotain muuta maksujen keräystapaa.

Tutkimus tehtiin maalis-huhtikuun vaihteessa ja siihen vastasi reilut 2 000 henkilöä. Virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.