Tällaisia ei maailmassa montaa ole – "Bull" Mentula äimistelee 19-vuotiaan urheilijan suorituksia: "Ihan järkyttävät"

Jari ”Bull” Mentula kohtasi vuonna 2019 pysäyttävän diagnoosin – ”Yhdestä kolmeen vuotta” 1:15
Video: Jari "Bull" Mentula kohtasi vuonna 2019 pysäyttävän diagnoosin – ”Yhdestä kolmeen vuotta.”

Kädenvääntöhuippu Maksim Bitarov tekee rannekääntöjä poikkeuksellisen valtaisilla raudoilla, joita kehonrakennuslegenda Jari "Bull" Mentulakin vuolain ylisanoin hämmästelee. Myös Bitarovin rannekäännön ja jalkakyykyn välisten tulosten suhde on harvinaista luokkaa.

Useita kädenvääntömestaruuksia Venäjällä voittanut Maksim Bitarov, 19, oli hiljattain kuuluisan yhdysvaltalaisen kehonrakentajan Larry Wheelsin YouTube-videolla, jossa ilmeni, että suurilla käsivoimilla vuorattu Bitarov on kyykkäämisessä vasta-alkaja. Wheels opetti venäläisnuorukaiselle videon alussa takakyykkytekniikkaa perusteellisten ohjeiden kera.

Bitarov nosti takakyykyssä painoa onnistuneen 65 kilon suorituksen jälkeen 85 kiloon ja sai sen puserrettua ylös, mutta kyseinen kuorma alkoi olla jo tiukassa. Kovin paljon enempää venäläisellä ei vaikuttanut olevan tankissa, ja hän teki sen jälkeen videolla enää kolme takakyykkytoistoa pienemmällä painolla, 65 kilolla.

Rannekääntö huomattavasti kyykkyä kovempi

Jalkojen suuriin lihaksiin muidenkin lihasryhmien kanssa vaikuttavaan kyykkyyn pystytään tyypillisesti lyömään suhteellisen paljon rautaa, ja takakyykkytulos tapaa olla miltei kellä tahansa moninkertainen rannekääntöön nähden. Bitarovilla näiden liikkeiden tulosten suhde on kuitenkin villi.

Bitarovin väitetty maksimitulos rannekäännössä, kyynärvarsien pienen lihasryhmän liikkeessä, on peräti 185 kiloa.

– Vau, tuo kuulostaa hullulta, Wheels tokaisee videolla tulokselle päätään pyöräyttäen.

Hän ällistelee perään, että Bitarov pystyy tekemään rannekäännössä kovemman tuloksen kuin hän pystyy kyykkäämään tai myöskään vetämään maasta. Eräässä videon oheen kirjoitetussa kommentissa pohditaan, että Bitarovin "täytyy olla yksi planeetan ainoista hepuista", joilla rannekääntö on kovempi kuin kyykky.

Bitarov näyttää videolla oikeaa rannettaan, josta pullottavat paksut verisuonet. Hän tekee sen jälkeen rannekääntöä yhdellä kädellä onnistuneesti 70 kilon kuormalla. Venäläinen kuitenkin kertoo, ettei ole parhaassa vireessään, vaan on vääntänyt kättä kaksi päivää putkeen ja hänen toisessa ranteessaan on lisäksi tuntemuksia.

Wheels rannekääntää Bitarovin jälkeen yhdellä kädellä pelkällä tangolla ja päivittelee, miten vaikeaa kappaleen hallinta liikkeessä on.

– En lisäisi painoa, hän sanoo ja kuvaa Bitarovin tulosta "järjettömäksi".

Bitarov tosin sanoo 70 kilonkin olleen hänelle vähän ja valottaa tehneensä yhdellä kädellä rannekäännössä maksimituloksekseen 110 kiloa.

Mentula: Spesiaalivoimaa spesiaalilajiin

Bitarov pystyisi varmasti halutessaan kehittämään kyykkytulostaan nykyisestä paljonkin, mutta hänelle alakropan voimien merkitys ei ole kädenvääntäjänä suhteessa suuri.

– Niin kauan kuin jalkasi pystyvät kädenväännössä kannattelemaan kehonpainoasi, se on kaikki mitä tarvitaan, Wheels tuumii.

Suomalainen kehonrakennuslegenda Jari "Bull" Mentula on samoilla linjoilla todetessaan MTV Urheilulle retorisesti: "Mitä kädenvääntäjä jalkakyykyllä tekee?" Mentula myös huomauttaa, että esimerkiksi penkkipunnerrukseen erikoistuneilla voimailijoilla on melko yleistä, että penkkitulos on kyykkyä kovempi. Näin oli hänellä itselläänkin aikanaan penkkipunnerruksessa kilpaillessaan.

Mentula huomioi lisäksi kädenväännön olevan painoluokkalaji, jossa jalkoihin ei ole suotuisaa kerryttää massaa.

– Olen päässyt meidän salillamme seuraamaan kädenvääntäjien harjoittelua. Meillä on kädenvääntöpöydät, ja täälläkin huomaa, että rannekäännöissä kädenvääntäjillä on voimaa rutkasti, vaikkei tuollaisia tuloksia tehdäkään. Tuossa haetaan spesiaalivoimaa spesiaalilajiin, Mentula sanoo.

Bitarovin kädenvääntötuloksia Mentula kuvaa haastattelun aikana "ihan järkyttäviksi, hurjiksi ja käsittämättömän koviksi, jos ne ovat totta". Rannekääntö ei kuulu virallisiin nostomuotoihin, ja on vaikea löytää tietoja tarkoista maailmanennätyslukemista, mutta vaikuttaa siltä, että Bitarovin kaltaisiin tuloksiin ei olla juuri ylletty.

Huimia rautoja eri saliliikkeissä urallaan liikutellut, massiivisen kokoinen Mentula sanoo itse olleensa "todella kaukana" Bitarovin rannekääntölukemista. Tarkkaan hän ei parhaita rannekääntörautojaan muista, mutta kertoo tehneensä kääntöjä pitkälle alle sadan kilon. 

– Sanotaan, että ihan varmasti saa sata kiloa ottaa pois hänen käännöstään, millä on sarjapainoja tehty.

Erikoishaastattelussa Jari "Bull" Mentula 14:34
Jari "Bull" Mentula Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa. Hän käy aluksi kriittisesti läpi vanhaa kilpailukuvaansa.

Kehonrakennuksella ja fitnessillä itsensä 1980-luvulta lähtien elättänyt Suomen fitnessurheilun puheenjohtaja Kari-Pekka "KP" Ourama ei sen sijaan halua lähteä Bitarovin tuloksia suuremmin ruotimaan.

– En osaa sanoa, kun en ole perehtynyt. Suurin osa näistä on jotain someammattilaisia. En tunne, tiedä tai välitä tietää tai tuntea, Ourama viestittää.

Bitarov ja Wheels väänsivät

Bitarov ja Wheels ovat vääntäneet kättäkin keskenään. Bitarov voitti itseään huomattavasti kookkaamman Wheelsin oikean käden kädenväännössä 3–1. Vasemmalla kädellä Wheels puolestaan voitti puhtaasti.

Wheels huomautti olevansa viitisenkymmentä kiloa painavampi kuin Bitarov. Venäläinen on kilpaillut 70 kilon painoluokassa.

Wheelsillä on YouTubessa 2,7 miljoonaa tilaajaa, nimimerkillä Akimbo_69 esiintyvällä Bitarovilla 734 000.

Lue myös:

    Uusimmat