Tällaiset sähköpostiukaasit ovat useimmiten turhia

Näihin sanoihin päättyy erään keskisuuren yrityksen edustajan lähettämä sähköpostiviesti.

"Vastaanottamasi viesti on lähetetty Yritys Oy:stä ja se on tarkoitettu ainoastaan viestin osoitekentässä mainitulle tai mainituille tahoille. Viesti saattaa sisältää salassa pidettäviä tai luottamuksellisia tietoja. Viestin lukeminen, välittäminen tai hyväksi käyttäminen millään tavalla on ehdottomasti kielletty osoitekentässä mainittuja vastaanottajatahoja lukuun ottamatta. Jos vastaanotat tämän viestin vahingossa, pyydämme sinua olemaan yhteydessä lähettäjään ja hävittämään tämän viestin sekä poistamaan sen tietokoneeltanne."

Vastaavat ukaasit ovat yleinen näky yritysten sähköposteissa. Myös jotkin yksityishenkilöt käyttävät niitä. Hämmennyksen lisäksi viestin laillinen vastaanottaja voi erehtyä luulemaan, että hänen oikeuttaan lukea tai välittää viestiä olisi jotenkin tarkoitettu rajoittaa.

Se ei ole yleensä ukaasin tarkoituksena, sanoo tietosuojaan erikoistunut asianajaja Klaus Nyblin Hammarsröm Puhakka Partnersilta.

- Kyseisillä kehotuksilla ei ole mahdollista luoda viestin oikealle tai "väärälle" vastaanottajalle mitään sellaisia velvollisuuksia, jotka ylittäisivät sen, mitä laissa on säädetty tai mistä erikseen on osapuolten kesken jo aiemmin sovittu, Nyblin toteaa.

Kaiken varalta

Sähköpostin oikea vastaanottaja siis saa mielensä mukaan välittää viestiä, jos salaamisesta ei ole aiemmin sovittu tai jos jokin muu laki ei rajoita tiedon salaamista, eli esimerkiksi lääkäri-potilas-suhteessa. Samoilla linjoilla on niin ikään tietosuojakysymyksiin erikoistunut asianajaja Eija Warma.

- Sähköposteihin liitetään usein ilmoituksia siitä, miten virheellisen viestin vastaanottajan tulee toimia. Tällaiset ilmoitukset ovat lähinnä informatiivisia, eikä niillä ole juridista relevanssia.

Ukaasit ovat rantautuneet Suomeen Yhdysvalloista, todennäköisesti samoihin aikoihin kun sähköpostin käyttö alkoi yleistyä yritysten välisessä viestinnässä 90-luvun lopulla. Tästä myös monet yksityishenkilöt ovat ottaneet ne käyttöönsä.

Kannattaako muistutus?

Useimmat varoitukset ovat niin sekavia, että ne vaikuttavat olevan käännetty suoraan jenkkienglannista.

"Tämä sähköpostiviesti saattaa sisältää tietoa, jonka hallintaoikeus, luottamuksellisuus tai julkistaminen tai kaikki niistä on rajattua sovellettavissa olevan lain mukaan."

Suomalaiseen kulttuuriin ukaasit istuvat huonosti, ja epäselvyytensä vuoksi herättävät enemmän kysymyksiä kuin tuovat vastauksia.

- Yksityisten viestien perässä en näe mitään erityistä tarvetta edellä mainitun tyyppisille kehotuksille, mutta organisaatioiden, jotka lähettävät sähköpostitse salassa pidettäviä tietoja, kannatta kyllä kyseisiä kehotuksia varmuuden vuoksi käyttää, Klaus Nyblin arvioi.

Lisäksi on yksi ryhmä, joilla voi olla erityinen intressi käyttää ukaasia sähköpostiensa perässä. Asiakkaidensa kanssa viestittelevät asianajajat harrastavat ukaasien käyttöä hyvästä syystä.

- Jos poliisi tekee kotietsinnän tai kilpailuviranomainen tarkastuksen, viranomaisten täytyy jättää legally privileged -tiedoksi merkitty viesti hyödyntämättä.

Lue myös:

    Uusimmat