Mainos

Tällainen on vankien perheosasto - katso videot

Suomen vankiloiden ensimmäinen perheosasto avattiin tänään Hämeenlinnassa Vanajan avovankilassa.

Vanajan kymmenpaikkaiselle perheosastolle on sijoitettu äitejä alle kaksivuotiaiden lastensa kanssa. Hieman vanhempikin lapsi voi jäädä vankilaan, jos äidin vankeusrangaistus on pian suoritettu.

Perheosastolla on erityiset tilat sekä lastensuojeluun ja perhekuntoutukseen perehtynyttä henkilökuntaa. Lisäksi tutkintavankeudessa olevia äitejä lapsineen sijoitetaan perheosastolle Hämeenlinnan vankilaan.

- Lapsen hyvät kasvuedellytykset vankilassa yhdessä äitinsä kanssa ja äidille tarjottava tiivis yhteistyöverkosto ehkäisevät syrjäytymistä. Tavoitteena on, että verkosto olisi äidin tukena vapautumisen jälkeenkin, oikeusministeri Tuija Brax painotti avajaisissa.

Myös peruspalveluministeri Paula Risikko korosti lapsen edun huomioon ottamista, varhaista tukea ja yhteistyötä vankeinhoidon ja sosiaalitoimen kanssa.

- Kaikki tutkimukset puoltaa sitä, että varhaisella vuorovaikutuksella vanhemman ja lapsen kanssa on pitkä kantavuus sinne aikuisikään asti. Hyvää vanhemmuutta halutaan tukea myös vankilassa, vaikka tämä ei sovikaan esimerkiksi päihderiippuvaisille vankivanhemmalle, sanoi Risikko.

Risikon mukaan vankilan perheosastolle sijoittamisen sijaan lapsen edun mukaista saattaa olla asuminen toisen vanhemman luona kotona tai asuminen muun sukulaisen luona vanhemman vankeusrangaistuksen ajan.

Vangin lapsesta tehtävä lastensuojelupäätös

Lainsäädäntöä muutettiin 1.3.2010 lukien siten, että lapsen sijoittamisessa vankilaan lähtökohtana on lapsen etu. Alle kahden vuoden ikäisen lapsen sijoittamisesta vankilaan päättää lastensuojeluviranomainen Rikosseuraamuslaitoksen edustajia kuultuaan.

Sijoittamisessa noudatetaan lastensuojelulakia vankeus- ja tutkintavankeuslain sijasta. Vankilaan mahdollisesti sijoitettavasta lapsesta tehdään nyt aivan samanlainen lastensuojelupäätös kuin muistakin lapsista, jotka joudutaan sijoittamaan kodin ulkopuolelle. Lapsen vankilaan sijoittaminen yhdessä vanhempansa kanssa on oma lastensuojelun päätös, jossa keskiössä on lapsi.

Aiemmin sijoituspäätöksen tekivät vankilaviranomaiset lastensuojeluviranomaisia kuultuaan. Uutta on myös, että sosiaaliviranomaiset jatkossa arvioivat lapsen sijoituspaikan soveltuvuutta vähintään kolmen kuukauden välein.

Lastensuojelu kilpailutettiin

Aikaisemmin maamme vankiloissa oli kaksi äiti-lapsiosastoa - Hämeenlinnan suljetussa vankilassa kuusi paikkaa ja viisi paikkaa Vanajan avovankilan Vanajan osastolla. Vankilan perheosasto korvaa nyt nämä osastot ja perusajatuksena on, että kaikki vankeusvankivanhemmat lapsineen ovat perheosastolla Vanajan avovankilan Vanajan osastolla.

Tutkintavanki lapsineen sijoittuu jatkossa perheosaston Hämeenlinnan vankilassa sijaitseviin kolmeen paikkaan, jossa äidit tai isät lapsineen asuvat remontoiduissa selleissä, joissa kaikissa on wc ja suihku.

Perheosastolla toteutettavasta lastensuojelutyöstä vastaa ulkopuolinen lastensuojelutyön ammattilainen. Kilpailutuksen kautta palvelun tuottajaksi valikoitui Kanta-Hämeen perhetyön kehittämisyhdistys, joka on Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistys.

Valvonta kuuluu yhä vankilalle

Vankien valvonta osastolla kuuluu jatkossakin vankilalle. Vankilan perheosastolla olevat vanhemmat voivat nyt osallistua rangaistusaikasuunnitelmansa mukaiseen toimintaan, kun perheosaston henkilökunta voi hoitaa myös lasta. Perheosastolla on nyt mahdollisuus perhekuntoutukseen perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Vuoden 2010 perheosaston toiminta rahoitetaan puoliksi oikeusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön erillismäärärahalla. 2011 toiminnan rahoitus muuttuu. Lapsen sijoittava kunta maksaa sijoituksesta kuten muissakin lapsen sijoittamistapauksissa.

Vanajan vankila on valtakunnallisesti naisvangeille tarkoitettu avolaitos. Osastolla on vankipaikkoja 55.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.