Tällainen on haavoittuvainen Nepal

Nepaliin lauantaina iskeneen maanjäristyksen keskus oli 77 kilometrin päässä Kathmandusta, joka on maan pääkaupunki. Siellä asuu noin miljoona asukasta. Yhteensä vuoristoisessa maassa asuu liki 30 miljoonaa ihmistä. Valtio on katastrofialtis.

Järistys on romahduttanut rakennuksia pääkaupunki Kathmandussa. Kathmandun laakso on vajaan puolentoista kilometrin korkeudessa. Liki kahdeksan magnitudin järistyksen keskus oli vain kahden kilometrin syvyydessä. Uhreja on jo yli sata. Luvun pelätään kasvavan.  

Nepal on haavoittuvainen valtio, joka kuuluu maailman vähiten kehittyneisiin maihin. Se on yksi Aasian köyhimmistä maista. Valtaosa väestöstä asuu maaseudulla. Suurella osalla väestöstä ei ole mahdollisuutta puhtaaseen juomaveteen eikä perusterveydenhuollon palveluihin. Suomi on Nepalin suurin avunantaja maaseudun vesihuollossa.

Nepal on liki 30 miljoonan asukkaan hindunenemmistöinen köyhä maa Kiinan ja Intian välissä. Eri etnisiä ryhmiä löytyy yli 120. Maan pinta-ala vastaa kooltaan Kreikkaa. Koska Nepal on vuoristoinen, maa-alaa on oikeasti monin verroin enemmän. Maan korkeuserot ovat valtavat. Ne vaihtelevat huipun 8 848 metrin ja etelän vain 70 metrin välillä. Vuoristoalue on osa Himalajan vuoristoa ja kattaa koko Nepalin pohjoisimman osan Tiibetin rajaa vasten. Kaksi kolmasosaa pinta-alasta on kukkula-aluetta korkeudeltaan 300-3000 metriä. 

"Maailman katon" kotimaa

Kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta sijaitsee Nepalissa, tunnetuimpana "maailman katoksi" kutsuttu Mount Everest. Maa on puutteellisesti valmistautunut maanjäristyksiin. 

Nepalissa tulvat ovat yleisiä ja ne aiheuttavat tuhoisia maanvyörymiä pohjoisilla vuoristoseuduilla. Maasto on usein vaikeakulkuista. Nepal on erittäin haavoittuvainen ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Luonnonilmiöihin liittyvät katastrofit vaativat liki tuhannen ihmisen hengen vuosittain. 

Parin viime vuosikymmenen aikana Nepal on siirtynyt yksinvaltaisesta monarkiasta kohti demokraattista liittovaltiota. Nepalissa järjestettiin pitkästä aikaa vaalit vuonna 2013, kun maahan valittiin uusi perustuslakia säätävä kansankokous. 

Vuonna 1934 yli 8500 ihmistä kuoli Nepalissa 8,3 magnitudin järistyksessä.  

Lähteet: STT, Suomen ulkoministeriö, Reuters, Ilmatieteen laitos, Punainen risti

Lue myös:

    Uusimmat