Talebanin ylin johtaja esiintyi ensi kertaa julkisesti – matalaa profiilia pitäneen johtajan huhuttiin aiemmin jopa kuolleen

Afganistania hallitsevan Talebanin ylin johtaja Hibatullah Akhundzada on esiintynyt ensi kertaa julkisuudessa. Asiasta kertovat useat viralliset Taleban-tilit Twitterissä.

Akhundzadan kerrottiin puhuneen Kandaharin mielenosoituksen aikana. Puheen sisältöä kuvailtiin uskonnolliseksi, eikä johtaja sivunnut siinä politiikkaa.

Akhundzadan esiintymisen turvajärjestelyjä luonnehdittiin hyvin tiukoiksi, eikä tilaisuudesta ole julkaistu kuvamateriaalia. Äänitallenne on kuitenkin levinnyt sosiaalisessa mediassa.


Uskonoppinut nousi johtoon lennokki-iskun jälkeen

Talebania vuodesta 2016 johtanut Akhundzada on pitänyt matalaa profiilia. Hän nousi ääriliikkeen johtoon Yhdysvaltain lennokki-iskussa kuolleen mullah Akhtar Mansourin tilalle.

BBC on aiemmin kuvaillut, että aiemmin talebanien varajohtajana toiminut Akhundzada on enemmän uskonoppinut kuin sotilaskomentaja. Hän on muun muassa langettanut suurimman osan järjestön fatwoista eli uskonoppineen laintulkinnoista.

Akhundzada on vuosien mittaan pitänyt matalaa profiilia, mikä on johtanut huhuihin ja spekulaatioihin hänen roolistaan ​​uudessa Taleban-hallinnossa. Väitteitä on liikkunut myös hänen kuolemastaan.

10:05
Erikoissairaanhoitaja Tarja Tuovinen oppi tuntemaan talebanit – nyt hän kertoo MTV:lle kokemuksistaan kriisipesäkkeissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja